СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНИЙ СУПРОВІД ДІТЕЙ З ОСОБЛИВИМИ ПОТРЕБАМИ В ЗАКЛАДАХ ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

Автор(и)

  • Н. О. Сайко

DOI:

https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2022.5.4

Ключові слова:

соціально-педагогічний супровід, індивідуальне реабілітаційне середовище, індивідуальна програма соціалізації, опора на сильні сторони, атракційне спілкування.

Анотація

У статті обґрунтовується необхідність організації соціально-педагогічного супроводу дитини з особливими потребами в системі закладів позашкільної освіти. Конкретизуються поняття «соціально-педагогічний супровід», «індивідуальна програма соціалізації», «реабілітаційне середовище». Процес соціально-педагогічного супроводу представлений як взаємозв’язок у роботі соціального педагога, психолога, педагогів, дітей та їх батьків. Визначено основні завдання кожного напряму соціально-педагогічного супроводу. У роботі з батьками соціальний педагог, психолог акцентує увагу на характері ставленні батьків до дітей, аналізується конструктивний і деструктивний види ставлень. Підкреслюється, що особливе значення під час роботи з батьками має сформованість системи соціально значущих знань, приблизний перелік яких представлено за такими компонентами: соціально-психологічним, соці- ально-інтеграційним, соціально-правовим. У реалізації другого напряму соціально-педагогічного супроводу дитини з особливими потребами передбачено створення індивідуального реабілітаційного середовища, що розуміється нами, як сукупність суспільних, матеріальних та духовних умов, що забезпечують досягнення гармонії з навко- лишнім світом, становлення особистості як суб’єкта своєї життєдіяльності, переорієнтацію соціальних установок у результаті включення в нові позитивно орієнтовані відносини та види діяльності. Особливою умовою успішності соціалізації дитини нами виділено застосування методу опори на сильні сторони особистості (мрії, цілі, інтереси, уподобання тощо). Соціальний педагог, психолог має віднайти у кожної дитини такі сильні сторони і створити інди- відуальну програму соціалізації, яка містить систему заходів, що спрямовані на розвиток соціальних можливостей дитини та включає окремі види, форми, об’єми, терміни і порядок заходів, спрямованих на відновлення або вклю- чення особистості до соціального середовища. Третій напрям соціально-педагогічного супроводу передбачає орі- єнтацію педагогів на атракційне спілкування, на сприйняття кожної дитини у позитивному ореолі.

Посилання

Бадер С. О. Соціально-педагогічний супровід соціалізації молодшого школяра: змістовний аспект. Науковий вісник Ужгородського університету. 2016. Випуск 1 (38). С. 23-26 URL: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/bitstream/lib/13062/1/

Закон України про позашкільну освіту. URL: https://osvita.ua/legislation/law/2241/

Зінченко О. О. Психологічний супровід становлення особистості в освтньому процесі URL: https://www.cuspu.edu. ua/ua/konferentsii

Ілляшенко Т. Д. Дитина з гіперактивним розладом у навчальному закладі. Психологічний супровід / Т. Д. Ілляшенко. Київ: Редакція загальнопед. газет, 2017. 70 с.

Консультативно-діагностичний супровід дітей з особливими освітніми потребами в діяльності психолого-медико- педагогічних консультацій : посіб. / Жук Т. В., Ілляшенко Т. Д., Луценко І. В. та ін.; за ред. А. Г. Обухівської. Київ: УНМЦ практичної психології і соціальної роботи, 2016. 247 с.

Лещенко О. Г. Соціально-педагогічний супровід дитини з інвалідністю в інклюзивному закладі освіти URL: http:// journalsofznu.zp.ua/index.php/pedagogics/article/view/1469/1411

Психологічний супровід інклюзивної освіти: [метод. рек] / автор. кол. за заг. ред. А. Г. Обухівська. Київ: УНМЦ практичної психології і соціальної роботи, 2017. 92 с.

Рогальська І. П. Соціалізація особистості у дошкільному дитинстві: сутність, специфіка, супровід: Монографія / І.П.Рогальська. Київ: «Міленіум», 2009. 400 с.

Сайко Н. О. Соціальна реабілітація молодших підлітків у роботі соціального педагога загальноосвітніх навчальних закладів: монографія / Н. О. Сайко; ПНПУ імені В. Г. Короленка. Полтава: «Сімон», 2017. 335 с.

Стрельніков В. Ю. Теоретичні засади проектування професійно орієнтованої дидактичної системи підготовки бакалаврів економіки: автореф. дис. … д-ра. пед. наук: спец. 13.00.04 «Теорія і методика професійної освіти» / В. Ю. Стрельніков; Ін-т пед. освіти і освіти дорослих АПН України. Київ, 2007. 44 с.

Шахрай В.М. Технології соціальної роботи. Навчальний посібник. Київ, Центр навчальної літератури, 2006. С. 390-411.

Шиян В. М., Галкіна В. М. Технологія соціального супроводу людей з особливими потребами в освітньому середовищі URL: http://ap.uu.edu.ua/article/275

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-10-25

Як цитувати

Сайко, Н. О. (2022). СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНИЙ СУПРОВІД ДІТЕЙ З ОСОБЛИВИМИ ПОТРЕБАМИ В ЗАКЛАДАХ ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Психологія, (5), 23-27. https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2022.5.4

Номер

Розділ

СОЦІАЛЬНА ПСИХОЛОГІЯ; ПСИХОЛОГІЯ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ