ОСНОВНІ ЗАСАДИ СТВОРЕННЯ МЕТОДИКИ «КОМПЛЕКСНА ДІАГНОСТИКА РОЗВИТКУ ТА ВИЗНАЧЕННЯ РИЗИКУ РОЗЛАДІВ АУТИСТИЧНОГО СПЕКТРА У ДІТЕЙ 1,5–6 РОКІВ “KIDD” В ЕЛЕКТРОННОМУ ВИГЛЯДІ

Автор(и)

  • О. В. Інютіна

DOI:

https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2023.4.14

Ключові слова:

розлад аутистичного спектра, психодіагностика, діагностика розвитку, дитячий аутизм, ризик до РАС, тестування дітей з РАС, затримка розвитку дітей, розлад аутистичного спектра, психодіагностика, порушення розвитку, соціалізація, дитина з особливими потребами, інклюзія, затримка розвитку дітей, методика “KiDD”.

Анотація

У положеннях наукової статті автор описує основні засади створення методики «Комплексна діагностика розвитку та визначення ризику розладів аутистичного спектра у дітей 1,5–6 років» “KiDD” (Kids’ development diagnosis and determining the risk of autism)» в електронному вигляді з автоматичним підрахунком результатів та створенням «Індивідуального плану розвитку дитини». Ключова відмінність методики полягає у використанні складного програмного алгоритму, який надає наступні питання в залежності від відповіді на попередні таким чином, щоб прослідкувати рівень розвитку кожного із 100 умінь дитини не залежно від її віку. У випадку, якщо певне уміння відсутнє, програма пропонує перевірити це уміння у версії попередніх вікових норм і навпаки, при наявності уміння свого віку, можна перевірити складнішу версію цього уміння, характерну наступним віковим нормам. Діти з РАС часто розвиваються нерівномірно, тому тестування за методикою “KiDD” визначає, крім дефіцитів дитини, її сильні сторони та підходить для дітей з нерівномірним розвитком. Крім того, визначається рівень ризику до РАС: низький; помірний; середній; високий. Перевагою методики є можливість використання батьками, які тестують дитину самостійно (не маючи доступу до допомоги або фінансових можливостей) та використання спеціалістами, які тестують дитину очно чи онлайн. Методика “KiDD” була впроваджена та апробована в дитячому центрі «МрійЛяндія» та під час дистанційної психологічної роботи з батьками дітей з затримкою розвитку та/або РАС. Права інтелектуальної власності на методику були зареєстровані в Українському національному офісі інтелектуальної власності та інновацій 10.02.2023 р. за номером с202300749. Наразі електронний формат методитики у вигляді застосунку на телефон чи планшет проходить завершальний етап тестування, результати якого будуть опубліковані в наступних публікаціях.

Посилання

Solish, A., Perry, A., & Shine, R. The Parent Involvement Questionnaire: Measuring parents’ involvement in behavioural

intervention for their children with an autism spectrum disorder. Journal on Developmental Disabilities, 21(1), 34. 2015.

Solish, A., & Perry, A. Parents’ involvement in their children’s behavioral intervention programs: Parent and therapist

perspectives. Research in Autism Spectrum Disorders, 2(4), 728-738. 2008

Chaidi, I., & Drigas, A. Parents’ involvement in the education of their children with Autism: Related research and its results.

International Journal Of Emerging Technologies In Learning (Ijet), 15(14), 194–203. 2020.

Ostrovska К., Качмарик Х., Дробіт Л. Osnovy diahnostyky ditei z rozladamy autystychnoho spektra: navchalnyi posibnyk.

[Fundamentals of Diagnosing Children with Autism Spectrum Disorders: A Teaching Guide.] Vydavnychyi tsentr LNU imeni Ivana

Franka. 2017.

Ratter М., Lord К., Kuto E. ADI-R. Western Psychological Services. Giunti O.S. 2005.

McCrimmon, A., & Rostad, K. Test review: Autism diagnostic observation schedule, (ADOS-2) manual (Part II): Toddler

module. Journal of Psychoeducational assessment, 32(1), 88–92. 2014

Schopler E., Reichler R., Bashford A., Lansing M., Marcus L. Psychoeducational Profile–Revised (PEP-R). Austin. TX:

PROED. 1990.

Kiphard, E., Schilling F. Body-Coordination-Test for Children: KTK. 1974.

Sinnhuber H. Sensomotorische Förderdiagnostik. Ein Praxishandbuch zur Entwicklungsüberprüfung und

Entwicklungsförderung für Kinder von. 2014.

Robins, Diana L., Deborah Fein, and Marianne Barton. Modified checklist for autism in toddlers, revised, with follow-up

(M-CHAT-R/F) TM. LineageN. 2009.

Schopler E., Reichler R., De Vellis R., Daly K. Toward objective classifi cation of childhood autism: Childhood Autism

Rating Scale (CARS). J. Autism Devel. Dis. l980.

Семеніхіна, А. Р. Здатність до навчання, зона найближчого розвитку як поняття розвитку. Редакційна колегія.

169.

Rimland B., Stephen M. Edelson. Autism treatment evaluation checklist. Journal of Intellectual Disability Research. 1999.

Булах І. Є., Мруга М. Р. Створюємо якісний тест : навч. посіб. К. : Майстерклас. 2006. 160.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-25

Як цитувати

Інютіна, О. В. (2023). ОСНОВНІ ЗАСАДИ СТВОРЕННЯ МЕТОДИКИ «КОМПЛЕКСНА ДІАГНОСТИКА РОЗВИТКУ ТА ВИЗНАЧЕННЯ РИЗИКУ РОЗЛАДІВ АУТИСТИЧНОГО СПЕКТРА У ДІТЕЙ 1,5–6 РОКІВ “KIDD” В ЕЛЕКТРОННОМУ ВИГЛЯДІ. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Психологія, (4), 69-76. https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2023.4.14