ПСИХОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ ІНТЕГРАЦІЇ ДО АКТИВНОГО СОЦІАЛЬНОГО ЖИТТЯ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ

Автор(и)

  • В. А. Оверчук

DOI:

https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2022.1.12

Ключові слова:

особи з інвалідністю, психологічний супровід, активне соціальне життя, фізичні бар’єри, психологічні бар’єри.

Анотація

Стаття присвячена проблемі інвалідності, яка має тенденцію до зростання і є результатом поранення, контузії або каліцтва внаслідок військових дій на сході, погіршення екологічного стану в Україні, зростання травматизму тощо. Авторка зазначає, що соціально-психологічна адаптація осіб із інвалідністю пов’язана з оптимізацією соціально- психологічного буття особистості, приведеного у відповідність з її можливостями, потребами, а також цінностями. Розвиток особистості з інвалідністю, його самосвідомості під впливом різних соціальних чинників призводить до того, що може відбутися чи не відбутися розв’язання суперечностей, що в кінцевому результаті призводить до адаптації або ж дезадаптації особистості. Якщо нові для особистості суспільні цінності, типи поведінки суперечать раніше засвоєним, які є складовою її внутрішнього світу, то порушується рівновага між зовнішнім та внутрішнім, виникає психологічний дисонанс. Він призводить, на думку авторки, до формування негативних психічних якостей та властивостей особистості з інвалідністю. У процесі інтеріоризації суспільного впливу людина з інвалідністю по-різному змінює свої старі поняття, соціальні норми, трансформує їх, тобто відбувається внутрішня реорганізація психологічної структури, внутрішнього світу особистості, що, як правило, супроводжується глибокими емоційними переживаннями. Особи з особливими потребами досить часто стикаються зі специфічними проблемами в різних сферах життя, які суттєво впливають на їх психологічний стан. Виділені основні групи бар’єрів, які перешкоджають особам з інвалідністю мати повноцінне соціальне життя – це фізичні та психологічні бар’єри. Проаналізовано основні психологічні бар’єри людей з інвалідністю: комунікативний бар’єр, бар’єр ділового спілкування, емоційний бар’єр. Зазначено, що Україна в питаннях соціально-психологічного супроводу та життєзабезпечення осіб з особливими потребами, до цього часу, перебуває на початковому етапі свого розвитку і робить перші кроки по наближенню до міжнародних стандартів. Водночас сучасні процеси євроінтеграції змушують Україну переглянути діючі підходи та існуючі можливості покращення ситуації інтеграції/реінтеграції та реалізації ефективних заходів, направлених на покращення життя осіб із інвалідністю.

Посилання

Ameri M. The disability employment puzzles: a field experiment on employer hiring behavior// M. Ameri, L. Schur, M. Adya, S. Bentley, P. McKay, D. Kruse. Labor and Employment Relations Association conference, 2015, pp. 1-70.

Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні: Закон України від 06.10.2005 № 2961-IV / База даних «Законодавство України». ВР України. URL:http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2961-15 (дата звернення 15.10.2018)

Дікова-Фаворська О. М. Адаптаційні можливості освіти осіб з інвалідністю [Електронний ресурс] / О. М. Дікова- Фаворська // Соціальні технології : актуальні проблеми теорії та практики : Міжвузівський збірник наукових праць. – 2009. – № 42. – Режим доступу до журн.:http://www.nbuv.gov.ua/portal/Soc_Gum/Staptp/2009_42/fi les/42_07Dikova 202 Favorska.pdf

Завірюха Л. А. Оволодіння особистістю засадами толерантності у студентському середовищі / Завірюха Л. А. // Актуальні проблеми навчання та виховання людей з особливими потребами : зб. наук. пр. – К. : Ун-т «Україна», 2004. – 448 с.

Алпатова П. С., Зуб Т.С. Людина з обмеженими фізичними можливостями в міському середовищі. Український соціум. 2006. № 1. С. 7-16.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-24

Як цитувати

Overchuk, V. A. (2022). ПСИХОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ ІНТЕГРАЦІЇ ДО АКТИВНОГО СОЦІАЛЬНОГО ЖИТТЯ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Психологія, (1), 62-65. https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2022.1.12

Номер

Розділ

СОЦІАЛЬНА ПСИХОЛОГІЯ; ПСИХОЛОГІЯ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ