ПРОФЕСІОГРАФІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ПРАЦІВНИКА ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • С. І. Корсун
  • Петер Плавчан
  • Йозеф Затько

DOI:

https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2022.1.13

Ключові слова:

професіографічне дослідження, професіограма, психограма, працівник податкової служби, професія, діяльність, професійна діяльність.

Анотація

У статті аналізуються підходи до професіографічних досліджень діяльності працівників різних професій. Відзначається, що існуючі тенденції до наукового обґрунтування професіографічних досліджень відповідних професій викликані також фактором появи нових професій та спеціальностей, таких які до цього на ринку праці були невідомі, а з’являються завдяки розвитку економіки та науково-технічного прогресу. Автори звертають увагу, що професія працівника державної податкової служби, з відповідними професійними задачами, в Україні виникла на зорі незалежності. Поряд із цим, функції працівників податкової служби, постійно перебували у процесі нормативно обумовлених змін та трансформацій. Певна стабільність у цьому питанні спостерігалася після прийняття Податкового кодексу України, який набув чинності з 1 січня 2011 року. Автори поставили собі за мету – проаналізувати та дослідити аспекти професійної діяльності працівників державної податкової служби України та виокремити умови та характеристики трудової діяльності професії працівника податкової служби використовуючи професіографічні підходи та методи. Вітчизняні та зарубіжні дослідження умов у яких доводиться працювати податківцям, звертають увагу на проблему ухилення від сплати податків та питанням психологічних механізмів цього явища. Найбільш вагомими факторами відношення людини до сплати податків, на думку дослідників, є: демографічні змінні величини (вік, стать, доходи, соціальний клас, економічне становище, освіта, політичні вподобання, тощо); відношення до мети (відношення до фіскальної влади, уряду, податкових інспекторів); особистісні риси людини (несхильність до ризику, догматизм). Дослідження психологічних особливостей професійної діяльності працівників податкової служби проводилося на підставі запропонованого авторами опитувального листа, що включає в себе перелік основних умов та особливостей діяльності, які можуть справляти безпосередній вплив на професійну діяльність працівників даної професійної сфери. Дані отримані у результаті дослідження дають змогу підійти до формулювання розгорнутого переліку умов та характеристик трудової діяльності професії працівника податкової служби України. Наявність виокремлених високо значимих факторів професійної діяльності може бути оцінена, як вимоги, що професія пред’являє до працівника чи кандидата на посаду. У подальших дослідженнях отримані дані можуть бути використані для побудови професіограми та психограми професії.

Посилання

Мельник П. В. Розвиток податкової системи в перехідній економіці. Ірпінь, 2001. 267 с.

Про податки і збори населенню України / М. Я. Азаров, Г. І. Бондаренко, П. В. Мельник та ін. Ірпінь, 2000. 182 с.

Fielding N. G. Joining Forces: Police Training, Socialization, & Occupational Competence. NY, 1988. 246 p.

Kitzman B. C., Stanard S.J. The Job of Police Chief in the State of Illinois. Public Personnel Management. 1999. Vol. 28, № 3. P. 473-499.

Основи організації діяльності органів податкової міліції ДПА України: навчально-методичний посібник / за заг. ред. В. Р. Жвалюка. – Ірпінь, 2002. 237 с.

Плотко О. В. Формування у працівників податкової міліції здатності до саморегуляції в емоціогенних умовах: дис. на здобуття наук. ступеня канд. психол. наук: спец. 19.00.07 «Педагогіка та вікова психологія». Київ, 2004. 177 с.

Фромм Э. Человек для себя. Минск, 1992. 253 с.

Суд, правоохоронні та правозахисні органи України: підручник / В.Т. Білоус, О.С. Захарова, В.С. Ковальський та ін.; відп. ред. В.Т. Маляренко. Київ, 2007. 234 с.

Абульханова-Славская К. А. Деятельность и психология личности. Москва, 1980. 335 c.

Іванова О.В., Москалюк Л.М., Корсун С.І. Психологія: вступ до спеціальності. Київ, 2013. 184 с.

Леонтьев А. Н. Деятельность. Сознание. Личность. Москва, 1975. 121 с.

Психологія: підручник / Ю. Л. Трофімов, В. В. Рибалка, П. А. Гончарук та ін. Київ, 2001. 560 с.

Корсун С.І., Майдіков Ю. Л. Професійний відбір працівників оперативних підрозділів податкової міліції: психологічні засади. Київ, 2010. 151 с.

Романова Е.С. 99 популярных профессий: психологический анализ и профессиограммы. Санкт-Петербург, 2006. 464 с.

Ткачук Т.А., Корсун С.І. Психологія діяльності працівників податкової міліції. Київ, 2012. 194 с.

Шейбут В. В. Дії працівників державної податкової служби в екстремальних ситуаціях: навчально-методичний посібник. Київ, 2001. 156 с.

Майдіков Ю. Л., Корсун С.І. Нервова система і психічна діяльність людини. Київ, 2007. 280 с.

Методические рекомендации по психологическому отбору лиц, имеющих высшее образование и поступающих в ОВД / Б. Г. Бовин, Л. Я. Зыбковец, С. М. Давыдов и др. Москва, 1993. 234 с.

Столяренко А. М. Прикладная юридическая психология. Москва, 2001. 636 с.

Бовин Б.Г., Мягких Н.И., Сафронов А.Д. Основные виды деятельности и психологическая пригодность к службе в системе органов внутренних дел: cправочное пособие. Москва, 1997. 344 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-24

Як цитувати

Корсун, С. І., Плавчан, П., & Затько, Й. (2022). ПРОФЕСІОГРАФІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ПРАЦІВНИКА ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Психологія, (1), 66-71. https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2022.1.13