ОЛІГАРХІЗАЦІЯ СУСПІЛЬСТВА ЯК НАСЛІДОК НЕРІВНОСТІ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ ТА ЯК ДЖЕРЕЛО СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОЇ НАПРУГИ У СУСПІЛЬСТВІ

Автор(и)

  • К. К. Борщ

DOI:

https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2021.2.1

Ключові слова:

нерівність населення, кризовий стан, олігархізація, соціально-психологічна напруга, суспіль- ство, конфліктні ситуації

Анотація

У статті коротко наведений матеріал про теоретичне обґрунтування та загальні особливості явища олігархізації українського суспільства і проблеми нерівності населення України, його сутність, причини і наслідки, а також нерів- ність як джерело соціально-психологічної напруги. Основними ознаками соціальної нерівності, як відомо, є від- мінності у відносинах власності, влади і статусу. Тією чи іншою мірою ці особливості відбиті у соціально-класовій структурі суспільства, що фіксує нерівність у відносинах між соціальними групами, аж до індивіда. У зв’язку із соці- ально-політичною і соціально-економічною нерівністю є і суттєві відмінності у способі життя, культурі, психології соціальних груп та індивідів. Соціальні дії, що мають на меті створення матеріальних і духовних цінностей, їх обмін і розподіл, неминуче ведуть до напруженості між соціальними групами, а за певних умов – до відкритого конфлікту. Можна стверджувати, що рівні прихованої (латентної) і відкритої соціальної напруженості (думки людей, обго- ворення нагальних проблем, відкриті протестні дії) у сучасному українському суспільстві досить високі, чітко визна- чаються тенденції до подальшого їх підвищення. У зв’язку з цим є логічним висновок, якого доходять багато вчених: з погіршенням соціальної ситуації в країні підвищення рівня соціальної напруженості може призвести до різко- го (стрибкоподібного) зростання числа явних ознак соціально-психологічної напруженості і розвитку її в сторону передкризового, а потім і кризового стану.

Посилання

Архангельський Ю. Бідність в Україні. Причини і способи подолання / Ю. Архангельський, Ж. Архангельська. Віче. 2011. № 11. С. 46–56.

Базілінська О.Я., Мініна О.В. Мікроекономіка : навчальний посібник / За ред. О.Я. Базілінської. Видання 2-ге, перероб. і доп. Київ : «Центр навч. л-ри», 2005. 352 с.

Бобков В. Рівень соціальної нерівності. Економіст. 2006. № 3. C. 121.

Бедос З.М. Для багатших і для бідніших. Український тиждень. 2012. № 42. С. 26–29.

Голубєва Є.В. Бідність і багатство у глобальній економіці. Інституційний розвиток сучасної економіки : збірник наукових праць / Під заг. ред. Удалова Д.В. Саратов : СГСЕУ, 2007. Вип. 2. С. 77–79.

Зайцев А.К. Соціальний конфлікт. Москва, 2000; Соціальний конфлікт на виробництві / Под ред. А.К. Зайцева. Калуга, 1990. 307 c.

Уткін Е.А. Конфліктологія. Теорія та практика. Москва, 1998. С. 103–111.

Козер Л. Ворожість і напруженість у конфліктних відносинах. Психологія конфліктів : хрестоматія. Самара, 2007. 382 c.

Козирєв Г.І. Основи конфліктології : підручник. Москва, 2007. 398 c.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-07-28

Як цитувати

Борщ, К. К. (2021). ОЛІГАРХІЗАЦІЯ СУСПІЛЬСТВА ЯК НАСЛІДОК НЕРІВНОСТІ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ ТА ЯК ДЖЕРЕЛО СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОЇ НАПРУГИ У СУСПІЛЬСТВІ. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Психологія, (2), 5-9. https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2021.2.1