ОСОБЛИВОСТІ ПРОЯВУ СТРЕСУ СЕРЕД ДІТЕЙ В УМОВАХ ВІЙНИ

Автор(и)

  • К. К. Борщ

DOI:

https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2023.1.9

Ключові слова:

стресовий стан, посттравматичний стресовий розлад, стрес у дітей

Анотація

У статі висвітлено поняття стресових станів, їх характеристики види проявів. Визначено психологічні особливості прояви стресових станів серед дітей, динаміку їх проявів. Це зумовило проведення дослідження щодо проявів стресу серед дітей, а також визначення та проаналізовано основні види стресових ситуацій дітей. Розглянуто основні прояви стресових станів. Охарактеризовано основні типи допомоги дітям в стресових ситуаціях. Стресові стани пов’язані з війною в Україні, оскільки з 2014 року триває конфлікт на сході країни, де військові зіткнення між українською армією та бойовиками проросійських сепаратистських угруповань стали частими явищами. Ця війна призвела до великої кількості людських жертв та примусового переміщення більш як 1,5 мільйона людей. Такі події можуть викликати різні стресові реакції, такі як тривога, страх, депресія, відчуття безпорадності та посттравматичний стресовий розлад. В Україні з початку конфлікту на сході країни у 2014 році діти стали однією з найбільш уразливих груп населення. Незважаючи на те, що насильство і конфлікт мають негативний вплив на всіх людей, діти можуть страждати особливо важко. Тому вивчення стресу у дітей є дуже актуальним, оскільки в сучасному світі діти зазнають значної кількості стресових ситуацій, які можуть негативно вплинути на їх фізичне та психологічне здоров’я. Наприклад, стрес може спричинити проблеми зі сном, зниження настрою, погіршення навчання та розвитку, погіршення здоров’я та зниження імунної системи. Вивчення стресу у дітей допомагає батькам, вчителям та іншим фахівцям зрозуміти, які фактори можуть спричиняти стрес у дітей та які методи можуть допомогти уникнути або зменшити наслідки стресу. Дослідження можуть також допомогти розробляти ефективні програми для зменшення стресу та підвищення рівня психологічного благополуччя у дітей. Організації та психологи займаються допомогою тим, хто постраждав внаслідок війни, надаючи психологічну підтримку, терапію та консультування для тих, хто потребує допомоги в подоланні стресу та травм. У цій статті ми розглянемо психологічний стан дітей в Україні під час війни.

Посилання

Підчасов Є.В., Чепелева Н.І. Стресові стани дитини під час війни. URL: https://dspace.univd.edu.ua/xmlui/bitstream/handle/123456789/13769/Stresovi%20stany%20dytyny_Pidchasov_Chepelieva_2022.pdf?sequence=1&isAllowed=y (дата звернення: 20.04.2023)

Титаренко Т.М., Лєпіхова Л.А. Психологічна профілактика стресових перевантажень серед шкільної молоді. Наук.-метод. посіб. Київ, 2006, 204 с.

Сміт Патрік, Дирегров Етл, Юле Уільям. Діти та війна: навчання технік зцілення. Львів: Манускріпт, 2015, 96 с.

Rutter M. Parent-child separation. Psychological effects on the children-journal of Child Psychology and Allied Disciplines. 1971. Vol. 12. Р. 233–260.

Що таке стрес та як з ним боротися. URL: https://phc.org.ua/news/scho-take-stres-ta-yak-z-nim-borotisya (дата звернення: 26.04.2023).

Що таке стрес? URL: https://www.unicef.org/ukraine/stories/what-is-stress (дата звернення: 28.04.2023).

Навчання в умовах війни: як дитині боротися зі стресом? Поради викладачів та учнів. URL: https://life.liga.net/all/news/obuchenie-v-usloviyah-voyny-kak-rebenku-borotsya-so-stressom-sovety-prepodavateley. (дата звернення: 28.04.2023)

88% українців відчувають високий рівень стресу через війну. URL: https://lb.ua/society/2023/05/05/554120_88_

ukraintsiv_vidchuvayut_visokiy.html

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-23

Як цитувати

Борщ, К. К. (2023). ОСОБЛИВОСТІ ПРОЯВУ СТРЕСУ СЕРЕД ДІТЕЙ В УМОВАХ ВІЙНИ. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Психологія, (1), 47-51. https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2023.1.9