СТАБІЛІЗАЦІЯ ПСИХІЧНОГО СТАНУ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ В УМОВАХ ВІЙНИ

Автор(и)

  • А. І. Гусєв
  • Л. М. Цибух

DOI:

https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2022.2.12

Ключові слова:

війна, психічне здоров’я, емоційний стан, здобувачі вищої освіти, стабілізація психічного стану, психологічна допомога

Анотація

У статті розглядаються зміни у психічному стані здобувачів першого, бакалаврського, та другого, магістерського, рівнів навчання за спеціальністю 053 Психологія, що виникли внаслідок війни на території України. Автори аналізують реакції майбутніх психологів на травматичні події, їх потреби та особливості взаємодії з оточуючими, а також особливості психічного стану. Розроблено психолого-педагогічні підходи до проведення навчальних занять в умовах війни. Емпіричне дослідження було проведено за допомогою спостереження, аналізу зворотного зв’язку та анкетування. Виявлено, що у студентів спостерігалися різні реакції на травматичні події: гостра реакція, психологічне виснаження, підвищена емоційність, максимальна чутливість до екзістенційних питань, бажання виговоритися, поділитись власними думками та враженнями. Також було виявлено великий ризик виникнення конфліктних ситуацій у зв’язку з максимальним ступенем поляризації в суспільстві та засудженням спроб зайняти відсторонену позицію. В результаті застосування на початку занять стабілізаційних технік (дихання, заземлення), створення безпечної атмосфери в групах, проведення тренінгових та консультативних занять для усіх бажаючих здобувачів вищої освіти, емоційний стан майбутніх психологів поліпшився. Вони почали краще витримувати загальну невизначеність повсякденного існування, у них з’явилось більше інструментів для самостійного розуміння навколишніх подій та прояснення власної життєвої ситуації. Здобувачі вищої освіти також відмітили відновлення їхньої здатності до повноцінної участі у начальному процесі. Особливу увагу авторами також приділено розкриттю змісту універсальної професійної позиції викладача психологічних дисциплін, яка передбачає поєднання позицій педагога, фасилітатора, психолога-консультанта та ведучого груп психологічної допомоги.

Посилання

Від співпраці до примирення: посібник для лідерів громадянського суспільства / Під загальною редакцією Смірнова О.К. Київ: Видавництво ЧП «Золоті Ворота», 2015 р., 207 с.

Гусєв А.І. Розвиток толерантності до невизначеності у студентів-психологів. Актуальні проблеми психології. Збірник наукових праць Інституту психології імені Г.С. Костюка НАПН України. Київ: «Фенікс», 2015. Т. 12. Випуск 21. С. 105 – 114.

Дитячий психолог [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://www.facebook.com/dytyachyjpsyholog

Комунікативні технології інформаційного суспільства : монографія / За наук. ред. А. І. Гусєва. Національна академія педагогічних наук України, Інститут соціальної та політичної психології. Кропивницький: Імекс-ЛТД, 2020. 142 c.

Психологическая копилка премудростей. Сборник авторских техник [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://psyhologdcpp.in.ua/wp-content/uploads/2020/08/18.pdf.

Соціальний конфлікт: інноваційні комунікативні технології врегулювання: практичний посібник / за наук. ред. Г. М. Бевз, І. В. Петренко. Національна академія педагогічних наук України, Інститут соціальної та політичної психології, 2020. 144 с.

Урядовий портал [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://www.kmu.gov.ua/news/vpliv-vijni-na-psihichnezdorovya-kolosalnij-viktor-lyashko

Rubin J. Z., Pruitt D. C., Kim S. Н. Social Conflict: escalation, stalemate, and settlement. Second edition, McGraw-Hill Companies, Inc., 1994.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-09-12

Як цитувати

Гусєв, А. І., & Цибух, Л. М. (2022). СТАБІЛІЗАЦІЯ ПСИХІЧНОГО СТАНУ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ В УМОВАХ ВІЙНИ. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Психологія, (2), 60-64. https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2022.2.12