ПСИХОПРОФІЛАКТИКА ВИНИКНЕННЯ ГОСТРИХ СТРЕСОВИХ РОЗЛАДІВ У ПРАЦІВНИКІВ ДСНС УКРАЇНИ ПІД ЧАС ВІЙНИ

Автор(и)

  • І. М. Ушакова

DOI:

https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2022.2.19

Ключові слова:

стрес, дистрес, дезадаптація, стресові розлади, рятувальники ДСНС, психопрофілактика, психологічне здоров’я

Анотація

Стаття присвячена розгляду проявів стресових порушень, що виникають у рятувальників Державної служби з надзвичайних ситуацій України під час виконання ними своїх професійних обов’язків під час війни. В роботі показано, що постійні обстріли або їх тривожне очікування, невизначеність як найближчого, так і віддаленого майбутнього і в соціальному, і в особистісному планах, збільшення вірогідності втрат та пов’язані з цим страх, перманентна тривога, фрустрація тощо призводять до значного збільшення показників психологічного стресу, гострих стресових реакцій, що пов’язано з підвищенням тривожності та униканням соціальних контактів, агресивності, активності та емоційності, станами дезадаптації і психічного дискомфорту, а також відчуттям безнадійності та розпачу. Найбільш вираженими у рятувальників, які працюють в прифронтовому місті, є симптоми дистресу та дезадаптації, а також повторного переживання травми. Такі дані свідчать про необхідність психологічної підготовки та психопрофілактичної роботи з рятувальниками. В статті показано, що профілактична психологічна допомога є найбільш ефективним засобом запобігання негативному впливу тяжкої психічної травми на психологічне здоров’я людини, в тому числі працівників ДСНС. В роботі описано також основні принципи профілактики виникнення стресових розладів, шляхи, якими може бути досягнутий оздоровчий психічний ефект та складові психопрофілактичної роботи стосовно протистояння перманентному стресу у рятувальників ДСНС України. Розроблена нами тренінгова програма психопрофілактики спрямована на запобігання виникнення стресових розладів за рахунок підвищення стресостійкгсті та формування навичок самодопомоги та взаємодопомоги в стресових ситуаціях.

Посилання

Діагностика, терапія та профілактика медико-психологічних наслідків бойових дій в сучасних умовах (Методичні рекомендації). За ред. П.В. Волошина, Н.О. Марути, Л.Ф. Шестопалової та ін. Харків: ДУ «Інститут неврології, психіатрії та наркології НАМН України», 2014. 67 с.

Друзь О.В., Черненко І.О. Напрямки медико-психологічної профілактики пост стресових психічних розладів у учасників локальних бойових дій. Український вісник психоневрології. 2017. Том 25, випуск 1 (90). С. 45-48

Корольчук В.М., Крайнюк М.С. Соціально-психологічне забезпечення діяльності в звичайних та екстремальних умовах: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. К.: Ніка-Центр, 2009. 580 с.

Кравченко О.В. Основні стратегії регуляції професійного стресу, корекція стресових станів. Проблеми екстремальної та кризової психології. 2010. Вип.7. С. 227-238.

Основи психологічного забезпечення діяльності МНС: Підручник. За заг. ред. В.П. Садкового. Х.: УЦЗУ, 2009. 244 с.

Профілактика посттравматичних стресових розладів: психологічні аспекти. Методичний посібник. Упор. Д.Д. Романовська, О.В. Ілащук. Чернівці: Технодрук, 2014. 133 с.

Тімченко О.В. Основні психічні стани, що знижують ефективність діяльності особового складу підрозділів особливого ризику. Вісник Харків. державного ун-ту. Х., 2000. № 472. С. 134–136.

Ушакова І. М. Проблема психологічного захисту працівників ДСНС. Матеріали 19-тої Всеукраїнської науково-практичної конференції «Сучасний стан цивільного захисту України та перспективи розвитку» (10-11 жовтня 2017) Київ: ІДУЦЗ, 2017. С. 435-437.

Яценко Т.С. Психологічні основи групової психокорекції: Навч. посібник. К.: Либідь, 1996. 264 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-09-12

Як цитувати

Ушакова, І. М. (2022). ПСИХОПРОФІЛАКТИКА ВИНИКНЕННЯ ГОСТРИХ СТРЕСОВИХ РОЗЛАДІВ У ПРАЦІВНИКІВ ДСНС УКРАЇНИ ПІД ЧАС ВІЙНИ. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Психологія, (2), 95-99. https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2022.2.19