ОСОБЛИВОСТІ ПСИХОЕМОЦІЙНОГО СТАНУ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ В УМОВАХ ІНШОЇ КРАЇНИ (НА ПРИКЛАДІ НІМЕЧЧИНИ)

Автор(и)

  • В. М. Педоренко

DOI:

https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2022.5.1

Ключові слова:

біженці, військова агресія, російське вторгнення, Україна, тривожність, агресивність, ригідність, фрустрація, почуття провини, сором, страх, особистість.

Анотація

У статті розкриваються особливості психоемоційного стану українських переселенців, які отримали захист в Німеччині. Дослідженням охоплено 125 респондентів віком від 28 до 63 років. Це переважно жінки і діти, незначна кількість чоловіків від 45 і більше років, які звільнені від військової служби, молодь, матері з дітьми, люди пенсійного віку, військовослужбовці, які знаходяться на лікуванні в Німеччині внаслідок отриманого бойового поранення. Особливістю вибірки є наявність у респондентів або у їх близьких серйозного захворювання і отримання ними медичної допомоги в Німеччині. Теоретичний аналіз наукових джерел дозволив нам зробити припущення про те, що вимушені переселенці мають значні проблеми в першу чергу в психоемоційній сфері внаслідок пережитих психотравмуючих подій через російське вторгнення. На основі теоретичного аналізу та емпіричного дослідження встановлено, що негативний вплив на психоемоційний стан вимушених переселенців мають пережиті психотравмуючі події через російське вторгнення, наявність у них або у когось з їхніх близьких серйозного захворювання, а також стресові фактори самої міграції, такі як спонтанність, непрогнозованість міграції, невизначеність майбутнього, труднощі в адаптації в умовах іншої країни. Емпірично визначено наявність у респондентів високої тривожності, агресивності, ригідності, фрустрації, почуття провини, сорому і страху, емоційної напруги, роздратованості, нестриманості, труднощів у взаємодії з оточуючими, заниженої самооцінки, уникнення труднощів, боязнь невдач, негнучкість у поведінці, у поглядах, переконаннях. Нами встановлено, що 31,5% респондентів планують навесні повертатися в Україну, 32,0% респондентів планують повернутися в Україну відразу після закінчення війни, а 36,8% опитаних хотіли б залишитись в Німеччині на тривалий період.

Посилання

Бойченко А. В. Психологічні особливості становлення автономності особистості в умовах війни. Науковий журнал «Гуманітарні студії: історія та педагогіка». 2021. № 1 (01). С. 125-128.

Дворник М. С. Дистанційні модулі підтримання психологічного благополуччя особистості в період очікування миру. Виміри особистісних трансформацій: матеріали IV Всеукраїнського науково-практичного семінару (м. Ніжин, 6 жовтня 2021 року); Т. М. Титаренко (голов. ред.) та ін. Київ: ІСПП НАПН України, 2021. С. 11-15.

Дуб В. Соціокультурні характеристики ціннісних орієнтацій вимушених переселенців. Проблеми гуманітарних наук. Психологія, 2021. Вип. 49. С. 61–71.

Лефтеров В.А. Психологічні особливості екстремальної міграції в Україні. Координати розвитку психології здоров’я: реалії та перспективи: матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції з міжнародною участю (м. Вінниця, 23-23 листопада 2018 р.); за заг. ред. проф. О.В. Бацилевої. Вінниця: ТОВ «ТВОРИ», 2018. С. 106-110.

Максименко Ю., Морозова-Йоханнессен О. Психологічні особливості особистісних змін переселенців в умовах іншої країни (на прикладі Норвегії) Вісник Національного університету оборони України. № 5 (69) 2022. С. 90-97.

Нестеренко М. О. Роль особистісних ресурсів у адаптації вимушених переселенців до нових умов життя. Науковий журнал «Гуманітарні студії: історія та педагогіка». 2021. № 1(01). С. 200-202.

Слюсаревський М. М. Соціально-психологічний стан українського суспільства в умовах повномасштабного російського вторгнення: нагальні виклики і відповіді. Вісник НАПН України. 2022. № 4(1). С. 1-11.

Субашкевич І. Р., Шпагіна А. Д.Дослідження соціально-психологічних настроїв українців у період війни. Вчені записки ТНУ імені В.І. Вернадського. Серія: Психологія. 2022. Том 33 (72). № 2. С. 116-122.

Трубавіна І. Спектр проблем біженців в Україні в війні 2022 року: акценти і спостереження. Збірник тез ІІ Міжнародної наукової конференції «Воєнні конфлікти та техногенні катастрофи: історичні та психологічні наслідки», 21-22 квітня. Т.: ФОП Паляниц В.А, 2022 С. 29-31.

Юрків Я. І., Луканов Д. В. Труднощі соціально-психологічної адаптації вразливих верств внутрішньо переміщених осіб до нових умов життя. Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота». 2021. Вип. 1 (48). С. 469-472.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-10-25

Як цитувати

Педоренко, В. М. (2022). ОСОБЛИВОСТІ ПСИХОЕМОЦІЙНОГО СТАНУ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ В УМОВАХ ІНШОЇ КРАЇНИ (НА ПРИКЛАДІ НІМЕЧЧИНИ). Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Психологія, (5), 5-10. https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2022.5.1