СПЕЦИФІКА СТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ТА ЇЇ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКИ ІЗ ЗАЗДРІСНІСТЮ У ЗАСУДЖЕНИХ ЧОЛОВІКІВ ТА ЖІНОК

Автор(и)

  • О. М. Мохорєва

DOI:

https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2022.5.5

Ключові слова:

відповідальність, заздрісність, адаптація, мотивація, емоційність, локус контрою.

Анотація

У статті розглянуто специфіку структурно-функціональних характеристик відповідальності та її взаємозв’язки із заздрісністю у засуджених чоловіків та жінок. Під відповідальністю розуміється гарантування суб’єктом досягнення результату власними силами на основі самостійно прийнятого рішення, усвідомленого боргу та совісті. Відповідальність розглядається переважно як явище інтегральне, що містить багатовимірну структуру. Науковці зазначають, що причинами, котрі викликають відповідальні дії, є матеріальні і ідеальні потреби та зовнішні подразники. Заздрісність, у свою чергу, розглядається багатьма авторами як ставлення до іншої людини, переживання, емоційний стан, як прояв неповноцінності, як деструктивний вплив, як продукт почуття безпорадності, як злісне почуття, як форма тривоги чи форма фрустрації, захисна реакція, стимул до самореалізації та як прояв мотивації досягнення. За результатами дослідження видно наступне: у групі чоловіків з підвищенням таких показників, як «Особистісні труднощі», «Динамічна аергічность», «Регуляторна екстернальність», «Операціональні труднощі» підвищується прояв заздрісності, яка забарвлена як відчуттям озлобленості та гніву так і відчуттям смутку та зневіри. З підвищенням показників «Когнітивна проінформованість» та «Змістовно-смислові прагнення» підвищується прояв заздрісності- неприязні, а з підвищенням показника «Егоцентрична мотивація» підвищується прояв заздрісності-смутку. У групі жінок з підвищенням таких показників, як «Егоцентрична мотивація», «Астенічна емоційність», «Регуляторна екстернальність» посилюється прояв обох видів заздрісності. З підвищенням таких показників, як «Когнітивна осмисленість», «Особистісні труднощі», «Динамічна аергічность», «Когнітивна проінформованість», «Операціональні труднощі» та «Змістовно-смислові прагнення» посилюється прояв заздрісності-смутку.

Посилання

Лісовенко А. Ф. Психологічне благополуччя особистостей, схильних та не схильних до заздрощів. Науковий вісник Херсонського державного університету. 2016, Т.1. № 2. С. 85-90.

Лісовенко А. Ф. Впевненість у собі осіб з різною схильністю до заздрості. Наука і освіта. 2014, № 2. С. 32-37

Сидорова Т.М. Особливості соціальної відповідальності у старшокласників. Питання психології. 1987, № 5. C. 56 -62.

Лісовенко А.Ф. Взаємозв’язок показників заздрісності і ворожості особистості. Зб. мат.-лів наук.-практ. конф. молодих учених та студентів [«Проблеми сучасної психології особистості»], (Одеса, 29 квітня 2014 р.) ПНПУ імені К.Д. Ушинського. Вип. 5. С. 16-23.

Максименко С.Д. Психологія в соціальній та педагогічній практиці: методологія, методи, програми, процедури / Сергій Дмитрович Максименко. К.: Наукова думка, 1998. 216 с.

Саннікова О.П., Лісовенко А.Ф. Уявлення студентів про феномен «заздрість». Science and education a new dimension.Pedagogy and Psychology, III (29). Issue: 57, 2015. P. 72-75. Available at: http://seanewdim.com/published-issues. htm.

Бикова С. В. Індивідуально-типологічні особливості схильності до ризику: дис.... канд психол. наук : спец. 19.00.01. Одеса. 2008. С. 205.

Коломієць, А. І., and В. А. Оверчук. "Жіночі девіації: варіанти соціальної поведінки." Збірники наукових праць професорсько-викладацького складу ДонНУ імені Василя Стуса. 2021. С. 141-143.

Cвятненко, І. О. "Девіації в українській гендерній культурі: соціосистемологічний аспект." Грані 20, № 6. 2017. С. 17-22.

Груб'як О. М. Психологічне благополуччя особистості у період ранньої дорослості: дис. канд. психол. наук: 19.00.07. Івано-Франківськ, 2015. С. 219.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-10-25

Як цитувати

Мохорєва, О. М. (2022). СПЕЦИФІКА СТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ТА ЇЇ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКИ ІЗ ЗАЗДРІСНІСТЮ У ЗАСУДЖЕНИХ ЧОЛОВІКІВ ТА ЖІНОК. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Психологія, (5), 28-33. https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2022.5.5