ШКІЛЬНА ДЕЗАДАПТАЦІЯ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ ЯК ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНА ПРОБЛЕМА

Автор(и)

  • С. Л. Мельничук

DOI:

https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2022.5.7

Ключові слова:

шкільна дезадаптація, молодші школярі, форми прояву, наслідки, причини.

Анотація

У статті проаналізовано різні підходи науковців щодо дефініції поняття «шкільна дезадаптація». Зазначено, що несвоєчасне або помилкове діагностування причин і труднощів, які виникають під час навчання у школярів можуть призвести до складних проблем. Адже, своєчасне їх не вирішення у молодшому шкільному віці стає основою для різноманітних відхилень у психосоціальному розвитку на наступних етапах онтогенезу, з особливою гостротою виявляючись у підлітковому віці, коли ефективність корекційної допомоги знижується. Цим зумовлена актуальність дослідження. Проведено аналіз основних варіантів шкільної дезадаптації. Проаналізовано основні форми прояву дезадаптації так як: несформованість елементів і навичок навчальної діяльності; мотивації учіння, спрямованості; нездатність до довільної регуляції поведінки, уваги, навчальної діяльності. Визначено головні причини та наслідки шкільної дезадаптації. Зроблено висновок про те, що процес дезадаптації школярів до навчальної діяльності детермінується як зовнішніми, так і внутрішніми чинниками. У статті зазначається, що розглядаючи причини дезадаптації школярів необхідно комплексно підходити до питання порушення особистісного розвитку, а також зважати на психолого-педагогічні, соціальні чинники, які вливають на її прояв. І тільки тоді можна подолати шкільну дезадаптацію як проблему, яка ще і досі не повністю досліджена. Обгрунтовано припущення про те, що більшість із них можна позбутися завдяки тісній співпраці вчителів і батьків, а також шкільного психолога. Дезадаптацію молодших школярів можливо подолати використовуючи оптимальні умови навчального процесу і відповідні корекційні заходи.

Посилання

Алексєєва Л.В. Проблема адаптації першокласників до навчальної діяльності. Актуальні проблеми навчання та виховання людей з особливими потребами: зб.наукових праць. Університет «Україна», 2007. № 3 (5). С.143-151.

Андрійчук С.В. Наступність у профілактиці соціальної дезадаптації дітей старшого дошкільного та молодшого шкільного віку (від теорії до практики): навч.-метод. посібник / С.В. Андрійчук, І.М. Петрюк. Чернівці: Чернівецький національний університет, 2014. 120 с.

Блажівський М.І. Поняття адаптації у сучасній науковій літературі. Науковий вісник Львівського державного університету внутрішніх справ, 2014. № 1. С.233-242

Віщак О.О. Можливості забезпечення адаптації першокласника у сучасному загальноосвітньому навчальному закладі. Вісник. Серія: Педагогічні науки, 2016. №133. С. 27 -30.

Воронова Є. Психологічна адаптація першокласників – основа успішного навчання. Початкова школа. 2010. № 9. С. 5-7.

Гільбух Ю.З., Коробко С.Л. Кондратенко Л.О. Готовність дитини до школи / За ред. Максименка, О.Главник. К.: Довіра, 2004. 112 с.

Захарова Н.М. Адаптація дітей дошкільного віку до сучасного соціального простору: Монографія. Донецьк: вид-во «Ноулідж». 2010. 218 с.

Каут Н.М. Особистісна адаптованість молодших школярів. Проблеми сучасної психології: збірник наукових праць КПНУ імені Івана Огієнка, Інституту психології ім. Г.С.Костюка НАПН України, 2012. Випуск 17. С. 157 -165.

Кириленко Г.А., Ілюхіна О.О. Психологічна характеристика причин неуспішності молодших школярів. Рідна школа, 1992. № 2-4. С.11-13.

Кожемякіна Н. І. До питання про шкільну дезадаптацію дітей першого класу. Наука і освіта, 2002. № 2. С. 32–35.

Колесова Г.В. Діагностика адаптації першокласників до школи (методичне забезпечення). Відділ освіти виконавчого комітету Славуцької міської ради Міський методичний центр: Славутич, 2009. 44с.

Рудніцька І. Фізіологічні і психологічні аспекти адаптації дитини до школи. Психолог: Все про адаптацію. № 25-26, 2004. С. 21-55.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-10-25

Як цитувати

Мельничук, С. Л. (2022). ШКІЛЬНА ДЕЗАДАПТАЦІЯ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ ЯК ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНА ПРОБЛЕМА. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Психологія, (5), 39-43. https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2022.5.7