РОЛЬ ЖИТТЄВОГО СЦЕНАРІЮ У РОЗВИТКУ АВТОБІОГРАФІЧНОЇ ПАМ’ЯТІ

Автор(и)

  • Л. Ф. Бурлачук
  • І. П. Лисенко
  • С. В. Діденко

DOI:

https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2021.3.7

Ключові слова:

автобіографічна пам’ять, життєвий сценарій, вік, психодіагностика, самоідентичність особистості, Я-концепція

Анотація

У статті розкрито сутність поняття «автобіографічна пам’ять» (АП) як специфічної мнемічної системи, яка значним чином відрізняється у людей різного віку та статі залежно від індивідуального життєвого досвіду та «життєвих сценаріїв». АП визначається як власне уявлення про загальні або особливі події та факти, пройдений відрізок життєвого шляху. Дослідження АП дозволяють виявити структурні та функціональні закономірності, що не властиві іншим видам пам’яті, та отримати нові для психологічної науки фундаментальні знання, які сприяють відповіді на питання про універсальність тих законів роботи пам’яті, які дотепер вважалися загальними для всіх мнемічних процесів особистості, пов’язаних з подіями життя. Поняття «культурний життєвий сценарій» дає змогу зрозуміти, що сценарність особистого минулого посилюється в процесі онтогенетичного розвитку і соціалізації дитини. Проте більшість значущих подій, про які згадує доросла людина, представляючи історію свого життя, входять у зміст типового життєвого сценарію. Проблема вивчення АП перебуває на стику дослідження особистості і пам’яті та дозволяє знайти нові ракурси їх вивчення. АП є базисом самосвідомості особистості, а її закономірності пов’язані не тільки з мотиваційно-смисловими, емоційними процесами та когнітивними процесами, а і з життєвими сценаріями. Проведений аналіз довів, що АП має специфічні, властиві тільки цьому виду пам’яті функції і закономірності, суб’єктивне відображення пройденого людиною відрізка життєвого шляху, актуалізацію автобіографічних значущих подій і станів, якими визначається самоідентичність особистості. У статті розглянуті види життєвих сценаріїв та наданий аналіз їх ролі у розвитку автобіографічної пам’яті у жінок та чоловіків різного віку, вікових та статевих відмінностей вивчення особливостей АП.

Посилання

Нуркова В.В. Автобиографическая память как проблема психологического исследования. Психологический журнал. Том 17. № 2. 1996. С. 16–29.

Нуркова В.В. Свершенное продолжается: психология автобиографической памяти личности. Москва : Изд-во УРАО, 2000. С. 50–45.

Rubin D.S., Wetzler S.E., Nebes R.D. Autobiographical memory across the adult lifespan / Ed. by D.S. Rubin. Cambridge : Cambridge University Press,1986, р. 57–89.

Johnson M.K., Hashtroudi S., Lindsay D.S. Source Monitoring. Psychological Bulletin, 1993. Vol. 114. Р. 3–28.

Fitzgerald J.M. Vivid Memories and the Reminiscence Phenomenon: the Role of a Self-Narrative, Human Development. 31, 1988.

Fromhold F., Larsen S.F. Autobiographical Memory in Normal Aging and Primary Degenerative Dementia (Dementia Of Alzheimer Type). Journal of Gerontology, 46, 3, 1991.

Strogman K.T., Kemp S. Autobiographical Memory for Emotion. Bulletin of the Psychonomic Society, 1991 (May), Vol. 29.

Robinson J.A. Autobiographical Memory. In: Aspects of Memory. 1992.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-02-17

Як цитувати

Бурлачук, Л. Ф., Лисенко, І. П., & Діденко, С. В. (2022). РОЛЬ ЖИТТЄВОГО СЦЕНАРІЮ У РОЗВИТКУ АВТОБІОГРАФІЧНОЇ ПАМ’ЯТІ. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Психологія, (3), 33-37. https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2021.3.7