ФЕНОМЕН ОБРАЗИ В СІМЕЙНІЙ СИСТЕМІ (КРОВНА ОБРАЗА)

Автор(и)

  • І. М. Кучманич

DOI:

https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2023.4.5

Ключові слова:

образа, кровна образа, переживання, сімейна система, трансгенераційна передача.

Анотація

У статті висвітлено особливості образи як важливої складової емоційно-чуттєвої сфери особистості. Образа – почуття людини, що виникає у відповідь на несправедливо заподіяні прикрощі з боку іншої людини і пов’язане з почуттям обурення на кривдника та жалості до себе. Воно належить до складних у проживанні та до певної міри деструктивних, оскільки його невідреагованість впливає на психічний та соматичний стани людини. Водночас переживання образи є невід’ємною складовою процесу сепарації й свідчить про чутливість та емоційність особистості. Ці аспекти підкреслюють важливість цього почуття в житті людини. Образа може виникати на рівні індивідуальної підсистеми та в сімейної системи (кровна образа). Визначено, що кровна образа виникає у стосунках із родичами, втім через низку причин не може бути пережита людиною самостійно й передається близьким у процесі взаємодії. Обґрунтовано, що кровна образа може бути частиною трансгенераційної передачі (негенетичної форми передачі від одного члена сім’ї до іншого деякого досвіду/інформації). Найчастіше неусвідомлено передається інформація щодо ситуації, яку людина вважає травматичною, нейприйнятною, але надзвичайно важливою для себе. Передачу образи в межах сімейної системи зумовлює низка факторів: неможливість задоволення актуальної потреби; заборона на проживання злості та демонстрацію агресії в сімейній системі; наявність сімейних міфів «Ми – дружня сім’я», «Ми – ідеальна сім’я»; відсутність чітких кордонів. Такі особливості функціонування сім’ї зумовлюють відсутність проживання образи на рівні індивідума, підкріплення цього почуття формуванням «образу ворога» у свідомості та передачею цього інтроєкту іншим членам сімейної системи.

Посилання

Корчакова Н., Безлюдна В. Прощення як просоціальний феномен. Психологія: реальність і перспективи. Збірник

наукових праць РДГУ. 2022. №18. С. 5-17.

Кравчук С.Л. Схльність до прощення як предиктор зниження депресії. Науковий вісник Херсонського державного

університету. Серія «Психологічні науки». 2021. № 2. С. 118–125.

Кучманич І. М. Психологія сім’ї : навчально-методичний посібник. Миколаїв, 2018. 180 с.

Олексієнко С., Герман Л. Ворожість та образ ворога в сучасній психології. Вісник Національної академії Державної

прикордонної служби України. Серія : Психологія. 2017. Вип. 1. С. URL: http://irbis-nbuv.gov.ua (дата звернення 28.11.2023).

Свертілова Н.В. Диференційно-психологічний аналіз переживання образи : автореф. дис. …канд. психол. н. :

00.01. Одеса, 2017. 22 с.

Granjon E. Transmission psychique et transferts en therapie familiale psychanalytique. Gruppo. 1989, 5. Р. 47–58.

Mijolla A. Prehistoires de famille. Paris: PUF, 2004.

Perls, F.S. Gestalt Therapy Verbatim. Lafayette, California: Real People Press, 1969a; New York: Bantam Books, 1974.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-25

Як цитувати

Кучманич, І. М. (2023). ФЕНОМЕН ОБРАЗИ В СІМЕЙНІЙ СИСТЕМІ (КРОВНА ОБРАЗА). Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Психологія, (4), 24-28. https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2023.4.5

Номер

Розділ

СОЦІАЛЬНА ПСИХОЛОГІЯ; ПСИХОЛОГІЯ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ