ПСИХОЛОГІЧНІ МЕТОДИ ВИЯВЛЕННЯ Й АНАЛІЗУ КОРУПЦІЙНОЇ ПОВЕДІНКИ У ДЕРЖАВНИХ СТРУКТУРАХ

Автор(и)

  • О. А. Зарічанський

DOI:

https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2023.4.9

Ключові слова:

корупція, виявлення корупційної поведінки, психологічні аспекти корупції, психологічні методи, психологічні стани.

Анотація

Ця наукова стаття присвячена дослідженню психологічних методів, які використовуються для виявлення та аналізу корупційної поведінки серед працівників державних структур. Корупція є серйозною загрозою для суспільства та розвитку країни, а особливо у військовий час, тому важливо розробляти ефективні інструменти для виявлення і запобігання цьому явищу. У статті розглядаються різні аспекти психологічних методів, включаючи психологічні профілювання, тестування особистості, виявлення психологічних станів, що сприяють корупційній поведінці, та аналіз моральних та етичних переконань працівників державних структур. Розглянуто психологічні методи, які використовуються для виявлення та аналізу корупційної поведінки в державних структурах. Проаналізовано особистісні та психологічні характеристики осіб, які схильні до корупційних дій. Це включає в себе аналіз моральних стандартів, рівень самоконтролю, мотивацію та інші фактори, що можуть впливати на рішення працівників. Метою роботи є висвітлення різних аспектів використання психології у контексті боротьби з корупцією, розгляд можливих викликів і перешкод. На підставі результатів дослідження запропоновано рекомендації для запобігання корупції в державних структурах. Рекомендації спрямовані на підвищення ефективності селекції та навчання працівників, а також зміни в організаційній культурі та етиці. У статті також акцентовано увагу на етичних питаннях, пов’язаних з використанням психологічних методів для виявлення корупційної поведінки. У ході проведення емпіричного дослідження велика увага приділялася дотриманню етичних стандартів та захисту прав і гідності учасників дослідження. Це включало в себе конфіденційність та безпеку отриманих даних. Результати дослідження можуть бути корисними для органів влади, правоохоронних органів та науковців, які цікавляться питаннями боротьби з корупцією та поліпшенням ефективності державних структур у зазначеному контексті. Психологія спроможна допомогти розкрити приховані сторони корупційної поведінки та сприяти створенню чесних, прозорих та дієвих державних структур.

Посилання

Бонд М. Х. (1988). Виявлення універсальних вимірів індивідуальних відмінностей у мультикультурних дослідженнях цінностей: Рокіч та китайські дослідження цінностей. Журнал особистості та соціальної психології. 55 (6), с. 1009–1015.

Васильєва О. І., Васильєва Н.В. Зарубіжний досвід антикорупційної діяльності в органах публічної влади. Інвестиції: практика та досвід. 2019. № 13. С. 62–65.

Кісіль З. Р. Корупція в органах внутрішніх справ – передумова виникнення професійної деформації працівників міліції. Науковий вісник. 2010, № 2. С. 150–160.

Клименко І. В. Формування антикорупційної культури особистості майбутнього правоохоронця в системі вищих навчальних закладів МВС України. Проблеми сучасної психології. 2017. Вип. 37. С. 131–142.

Кокун О.М., Пішко І.О., Лозінська Н.С., Копаниця О.В., Малхазов О.Р. Збірник методик для діагностики психологічної готовності військовослужбовців військової служби за контрактом до діяльності у складі миротворчих підрозділів : методичний посібник. Київ. НДЦ ГП ЗСУ, 2011. с. 281.

Лозинський О.М. Соціально-психологічні чинники відтворення корупціогенної політичної культури. Науковий вісник Львівського державного університету внутрішніх справ. Серія: Психологічна. 2014. Вип. 2. С. 208–220.

Мельник М.І. Корупція: сутність, поняття, заходи протидії: Монографія. Київ, Атака, 2001. C. 304.

Романюк Б. В. Законодавство України та зарубіжних країн щодо протидії корупції. Міжнародний досвід боротьби з корупцією : монографія. Міжвідом. наук.-дослід. центр пробл. боротьби з організованою злочинністю, ТОВ «Поліграф-Сервіс», 2010. C. 627.

Саламатов В.О. Соціально-психологічні й організаційні підґрунтя корупції. Психологія і особистість. 2012. № 2. с. 68–80.

Туриніна О. Л. Практикум з психології: навчальний посібник. Київ, «Експрес Поліграф», 2007, с. 297–300.

Федоренко Р. П. Психологія суїциду: навчальний посібник. Луцьк, Волинський національний університет ім. Лесі Українки, 2011. С. 244–250.

Datsii, N., Hubert, S. and Kharchenko, L. (2020). Anti-corruption policy as a necessary condition for the improvement of the quality of life in civil society. Investytsiyi: praktyka ta dosvid, vol. 15–16, p. 121–125.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-25

Як цитувати

Зарічанський, О. А. (2023). ПСИХОЛОГІЧНІ МЕТОДИ ВИЯВЛЕННЯ Й АНАЛІЗУ КОРУПЦІЙНОЇ ПОВЕДІНКИ У ДЕРЖАВНИХ СТРУКТУРАХ. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Психологія, (4), 45-50. https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2023.4.9