ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПОРУШЕННЯ СФЕР ОСОБИСТОСТІ ЯК РЕЗУЛЬТАТ ВИМУШЕНОГО ПРИСТОСУВАННЯ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ ДО НОВИХ УМОВ ЖИТТЯ

Автор(и)

  • А. В. Перепелиця
  • О. Ю. Опанасюк

DOI:

https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2024.2.8

Ключові слова:

життєстійкість, внутрішньо переміщена особа, нестабільність, психологічна травма, кризова ситуація, адаптація.

Анотація

У статті проаналізовано особливості життєдіяльності внутрішньо переміщеної особи, яка пов’язана із специфічними аспектами, які охоплюють особистісний досвід переселення, труднощі в адаптації, травматизацію психіки, наявність кризової ситуації, відчуття соціального безправ’я, відчуття самотності, порушення у емоційній, когнітивній, поведінковій, мотиваційній та комунікативній сферах особистості. Проведено аналіз психологічних особливостей соціальної ситуації внутрішньо переміщених осіб, що визначає рівень переживань психологічної травми та труднощів у соціально-психологічній адаптації. Психологічна травма розглядається, як деструктивний емоційний стан, який переживає особистість в результаті прориву її захисного психофізіологічного бар’єру. Загалом травма негативно впливає на особистість, порушує її стосунки із оточуючими, призводить до труднощів у особистому житті, асоціальної та девіантної поведінки. Неадекватне переживання травми призводить до глибоких порушень у особистісній сфері людини: деструктуалізує ставлення особистості до світу, відносини із оточуючими, призводить до втрати довіри до інших та власного життя; призводить до когнітивних, емоційних, поведінкових та особистісних розладів; сприяє психосоматичним захворюванням. Що зумовило актуальність дослідження. Обґрунтовано припущення про те, щоб краще зрозуміти специфіку організації психологічного супроводу внутрішньо переміщених осіб, необхідно проаналізувати їх психологічні особливості та з’ясувати ступінь задоволеності першочергових потреб. Наведено результати емпіричного дослідження соціально-психологічної адаптації методом оцінки показників вторгнення, уникнення, фізіологічної збудливості та рівнів впливу тяжкості травматичної події за різними сферами задоволення.

Посилання

Галус О.М. Педагогічне управління адаптацією майбутніх учителів у системі ступеневої освіти: дис... д-ра пед. наук: 13.00.06 / О.М. Галус. 2009. 125 c.

Гуляєва А.С. Психологічні особливості вимушеного переселення. Збірник наукових праць «Проблеми сучасної психології». 2017. Випуск 37. С. 66–75.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-03

Як цитувати

Перепелиця, А. В., & Опанасюк, О. Ю. (2024). ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПОРУШЕННЯ СФЕР ОСОБИСТОСТІ ЯК РЕЗУЛЬТАТ ВИМУШЕНОГО ПРИСТОСУВАННЯ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ ДО НОВИХ УМОВ ЖИТТЯ. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Психологія, (2), 36-40. https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2024.2.8