ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ УЯВЛЕННЯ ПРО ЧАСОВУ ПЕРСПЕКТИВУ У МОЛОДИХ ОСІБ ІЗ РІЗНИМИ ЖИТТЄВИМИ СМИСЛАМИ

Автор(и)

  • О. А. Льошенко
  • В. І. Кондратьєва
  • Т. С. Кириленко

DOI:

https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2021.4.1

Ключові слова:

часова перспектива, особистість, цінності, світоглядні орієнтації, орієнтація на майбутнє

Анотація

Стаття висвітлює результати дослідження усвідомленості часових перспектив у їх взаємозв’язку з різними смисложиттєвими орієнтаціями української молоді. Визначені базові підстави для осмислення поняття часової перспективи особистості, проаналізовані підходи до визначення змісту поняття «часова перспектива». Розглянута й обґрунтована актуальність дослідження проблеми чинників задоволеності життям у молодому віці та її зв’язку з усвідомленням часу та часової перспективи. Було проведено онлайн-дослідження особливостей зв’язку часової перспективи та смисложиттєвих орієнтацій у молодих людей віком від 18 до 27 років загальною кількістю 75 осіб. Для дослідження життєвих смислів особистості використовувався опитувальник смисложиттєвих орієнтацій Д.О. Леонтьєва. Використовуючи шкалу смисложиттєвих орієнтацій, ми виділили три групи випробуваних: із низьким рівнем життєвих смислів (11), із середнім (46) і високим (18). Для оцінки якості емоційних переживань особистості ми використали опитувальник суб’єктивного благополуччя в адаптації М.В Соколової, що оцінює якість емоційних переживань досліджуваної особи у діапазоні від оптимізму, бадьорості та впевненості у собі до пригніченості, дратівливості та почуття самотності. Для того, щоб визначити спрямованість на оцінку ставлення до часу, а через це – на оцінку ставлення особистості до навколишньої дійсності взагалі, а також до самого себе, свого досвіду і перспектив ми обрали методику часової перспективи Зімбардо. В адаптації опитувальник має 5 основних шкал: «негативне минуле», «гедоністичне сьогодення», «майбутнє», «позитивне минуле», «фаталістичне сьогодення». Наведені результати емпіричного дослідження, згідно з якими переважна більшість молодих людей мають середні та високі рівні задоволеності. Визначені параметри часової перспективи та життєвих цінностей, які відповідають предмету дослідження, віковим характеристикам зазначених осіб.

Посилання

Абульханова К.А., Березина Т.Н. Время личности и время жизни : монографія. Санкт-Петербург : Алетейя, 2001. 304 с.

Асмолов А. О предмете психологии личности. Вопросы психологии. 1983. № 3. С. 118–167.

Зейгарник Б.В. Теория личности Курта Левина : монография. Москва : Книга по требованию, 2014. 119 с.

Головаха Е.И., Кроник А.А. Психологическое время личности : монография. Москва : Смысл, 2008. 207 с.

Гусев С.А. Факторная структура переживания событий : Психология. Журнал Высшей школы экономики. 2010. Т. 7. № 1. С. 104–113.

Леонтьев Д.A Проблема смысла в современной зарубежной психологии. Современный человек: цели, ценности, идеалы. 1998. № 1. С. 73–100.

Рубинштейн С.Л. Бытие и сознание. Человек и мир. Санкт-Петербург : Питер, 2003. 508 с.

Zimbardo, P.G. Balancing One’s Time Perspective in Pursuit of Optimal Functioning : Positive psychology in practice, Hoboken. NJ: Wiley, 2004. P. 165–178.

Zimbardo P.G. Putting Time in Perspective: A Valid, Reliable Individual-Differences Metric. Journal of Personality and Social Psychology. 1999. Vol. 77. № 6. P. 1271–1288.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-04-07

Як цитувати

Льошенко, О. А., Кондратьєва, В. І., & Кириленко, Т. С. (2022). ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ УЯВЛЕННЯ ПРО ЧАСОВУ ПЕРСПЕКТИВУ У МОЛОДИХ ОСІБ ІЗ РІЗНИМИ ЖИТТЄВИМИ СМИСЛАМИ. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Психологія, (4), 7-11. https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2021.4.1