ЦІЛІСНА ГРУПА ЯК ТЕХНОЛОГІЯ ОПТИМІЗАЦІЇ МАТЕРИНСЬКОГО СТАВЛЕННЯ ДО ДИТИНИ З ОСОБЛИВИМИ ПОТРЕБАМИ

Автор(и)

  • О. О. Зіборова

DOI:

https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2021.4.7

Ключові слова:

дитина з особливими потребами, психотравма матері, цілісна група, соціально-психологічна підтримка, стиль материнського ставлення

Анотація

Бурхливі соціальні зміни у суспільстві останнім часом значно збільшили діапазон цінностей і різноманітних ролей жінок. Вивчення соціально-психологічних відносин матері постають особливо актуальним для виявлення закономірностей залежності психологічного стану жінки та проявів її материнського ставлення (МС) саме від соціальних установок конкретної культури й особливостей взаємодії матері з іншими людьми. Досить гостро проблема взаємодії з оточуючими постає для матерів, які виховують дитину з відхиленнями у психофізичному розвитку. Дослідження особливостей прояву МС у сім’ї, котра виховує дитину з особливими потребами, зосереджені головним чином у напрямку корекції. Наявна залежність як психічного стану матері дитини з особливими потребами, так і материнського ставлення від соціально-психічних відносин визначена багатьма дослідниками, але вивчена недостатньо. Мета роботи – дослідити видозмінення материнського ставлення до дитини з особливими потребами під пливом її соціальних відносин у спеціальній цілісній групі. У статті розглянуті особливості психологічної травми матері дитини з особливими потребами, виокремлені складники структури психотравми матері від порушень і визначена їх соціальна зумовленість як проявів порушення соціальних установок і взаємовідносин жінки при народженні дитини з вадами розвитку. Як соціально-психологічну технологію компенсації дефіцітарності материнської сфери та підвищення життєстійкості жінок розглянуто вплив цілісної групи матерів, які виховують дітей з особливими потребами та мають спільні цілі, задачі, долі. Емпірично досліджена динаміка показників стилю материнського ставлення та складників життєстійкості у матерів дітей з особливими потребами до та після участі у заходах цілісної групи впродовж року. Для діагностики застосовані авторський опитувальник визначення стилю материнського ставлення та методика діагностики життєстійкості С. Мадді. Результати обстеження показали позитивну динаміку зазначених психологічних властивостей у всіх жінок, найбільші зміни виявлено у жінок, котрі проявляють тривожний та амбівалентний стиль материнського ставлення до дитини з особливими потребами. Підвищення рівня показників залучення, контролю, прийняття ризику та рівня адекватності стилю материнського ставлення підтвердило ефективність впливу цілісної групи на соціалізацію матерів і їхніх дітей з особливими потребами. Новизна дослідження полягає в аналізі застосування спеціального соціального середовища для матерів дітей з особливими потребами.

Посилання

Зіборова О.О, Дегтяренко Т.В. Опросник определения особенностей (стиля) материнского отношения к ребенку, имеющему отклонения в психофизическом развитии (ОМО): зареєстрованих Державною службою інтелектуальної власності України від 05.03.2014 року, А.с. № 53965. 2014.

Зіборова О.О. Девіації поведінки матері особливої дитини та механізми їх подолання. Пріоритетні напрями вирішення проблем виховання і освіти : матеріали наук.-практ. конфр., Харків, 2015.

Іванова І.Б. Соціально-психологічні проблеми дітей-інвалідів : монографія. Москва : Київ : Логос, 2000, 87с.

Бессел ван дер Колк. Тело помнит все: какую роль психологическая травма играет в жизни человека и какие техники помогают ее преодолеть / за ред. И. Чорного. Київ : Форс, Україна, 2020. 464 с.

Савенкова І.І. Хронопсихологічне прогнозування перебігу захворювань у психологічних хворих : монографія. Київ : ун-т ім. Б. Гринченка, 2014. 320 с.

Филиппова Г.Г. Психология материнства. Москва : Ин-т психотерапии, 2002. 239 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-04-07

Як цитувати

Зіборова, О. О. (2022). ЦІЛІСНА ГРУПА ЯК ТЕХНОЛОГІЯ ОПТИМІЗАЦІЇ МАТЕРИНСЬКОГО СТАВЛЕННЯ ДО ДИТИНИ З ОСОБЛИВИМИ ПОТРЕБАМИ. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Психологія, (4), 37-40. https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2021.4.7

Номер

Розділ

СОЦІАЛЬНА ПСИХОЛОГІЯ; ПСИХОЛОГІЯ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ