СТРЕСОСТІЙКІСТЬ ТА ЖИТТЄСТІЙКІСТЬ: КРЕАТИВНА МОДЕЛЬ ФОРМУВАННЯ В СУЧАСНИХ УМОВАХ

Автор(и)

  • Л. М. Смольська

DOI:

https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2021.4.22

Ключові слова:

дизайн-стратегія, копінг, трансформаційні зміни, неформальна освіта, смак до життя

Анотація

Статтю присвячено сконструйованій моделі формування стресостійкості та життєстійкості. Ця модель відповідає вимогам підвищувати психологічну і фізичну безпеку в умовах сучасних викликів та криз. В ході дослідження з’ясовано суттєві характеристики стресостійкості та життєстійкості, зіставлено їх між собою та з вищими потребами людини. Авторка визначила стресостійкість як здатність особи усвідомлювати власну фрустрацію та долати її ефективними практичними діями для досягнення відповідних цілей. З’ясовано, що життєстійкість є зрілим складним особистісним новоутворенням; вона визначається авторкою як така сформована динамічна якість, за якої особистість відчуває смак до життя не всупереч викликам і труднощам, а завдяки ним; особистість стає розширеною суб’єктністю, тобто інтегральним трансцендентним Я, в якому особливої цінності набуває життя як всеохоплююча екзистенція. Передбачається, що життєстійкість проявляється у творчому підході до задоволення вищих потреб (любити, пізнавати, долати перешкоди, проживати новий досвід, виходити за межі попередньої Я-концепції), а також у набутій толерантності до невизначеності, болю, помилок та смерті як природних явищ. Авторкою спроєктовано модель дизайн-стратегії стресостійкості та життєстійкості для транформаційних змін особистості в умовах невизначеності та напружень. Модель реалізована в навчальному курсі «Дизайн-стратегія стресостійкості та життєстійкості». Курс включає три модулі, такі як «Включеність», «Контроль», «Прийняття ризику». Вони асоційовані з відповідними психотерапевтичними концепціями як інструментальним арсеналом. Кожен модуль інтегрує базові методи «гра на протилежностях», «баланс між ментальним полем та фізичними діями», «ігровий інтелект». Кожен модуль фокусується на емоціях, тілесних станах та відчуттях, спілкуванні та стосунках, оточуючому світі та ресурсах. У статті як приклад наведено поетапну структуру авторського методу «гра на протилежностях».

Посилання

UN chief calls for domestic violence “ceasefire” amid “horrifying global surge”. UN News (en). 2020-04-05.

COVID-19: Stopping the rise in domestic violence during lockdown | News | European Parliament. www.europarl.europa.eu (en). 7 April 2020.

Johnson K. Covid-19 coronavirus: Domestic violence is the second, silent epidemic amid lockdown. NZ Herald (en-NZ). ISSN 1170-0777.

Taub A. A New Covid-19 Crisis: Domestic Abuse Rises Worldwide. The New York Times (en-US). ISSN 0362-4331.

Кремінь В.Г. 25 років Національної академії педагогічних наук України: здобутки і перспективи. Педагогіка і психологія. Вісник НАПН України. 2017. № 4 (97). C. 5–13.

Саух П.Ю. Соціокультурні тенденції в сучасному молодіжному середовищі: цивілізаційний вимір. Педагогіка і психологія. Вісник НАПН України. 2017. № 4 (97). C. 30–38.

Писаренко В.М. Устойчивость эмоционального состояния спортсмена в условиях соревнований. Пути достижения трудной цели в спорте. Москва : Наука, 1974. С. 51–68.

Марищук В.Л., Евдокимов В.И. Поведение и саморегуляция человека в условиях стресса. Санкт-Петербург : Сентябрь, 2001. 260 с.

Аболин Л.M. Эмоциональная устойчивость в напряженной деятельности, ее психологические механизмы и пути повышения : дисс. … докт. психол. наук. Казань, 1988. 397 с.

Корольчук М.С., Крайнюк В.М. Соціально-психологічне забезпечення діяльності в звичайних та екстремальних умовах : навчальний посібник. Київ : Ніка-Центр, 2009. 576 с.

Lazarus, R. S., and Folkman S. Stress, Appraisal and Coping. New York: Springer, 1984.

Тептюк Ю.В. Психологічні умови розвитку стресостійкості особистості у дорослому віці. Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки. 2018. Вип. 1. С. 44–47.

Stress coping: A qualitative and quantitative synthesis with implications for treatment / K. Matheny, D.W. Aycock, J.L. Hung, W.L. Cutlette, K.A. Silva-Cannella. Counseling Psychologist. 1986. Vol. 14. P. 499–549.

Склень О.І. Психологічні особливості поведінкових стратегій подолання стресу в професійній діяльності працівників пожежно-рятувальних підрозділів МНС України : дис. … канд. психол. наук. Харків, 2008. 198 c.

Maddi S. The Story of Hardiness: 20 Years of Theorizing, Research and Practice. Consulting Psychology Journal. 2002. Vol. 54. № 1. P. 173–185.

Титаренко Т.М. Кризове психологічне консультування: програма навчального курсу. Київ : Академія педагогічних наук України, Інститут соціальної та політичної психології, 2009. 64 с.

Чиханцова О.Г. Життєстійкість та її зв’язок із цінностями особистості. Проблеми сучасної психології. 2018. № 42. С. 211–231.

Титаренко Т.М. Життєві кризи: технології консультування. Перша частина. Київ : Главник, 2007. 144 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-04-07

Як цитувати

Смольська, Л. М. (2022). СТРЕСОСТІЙКІСТЬ ТА ЖИТТЄСТІЙКІСТЬ: КРЕАТИВНА МОДЕЛЬ ФОРМУВАННЯ В СУЧАСНИХ УМОВАХ. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Психологія, (4), 113-117. https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2021.4.22