СУПЕРВІЗІЯ ЯК МЕТОД ПРОФЕСІЙНОГО ЗРОСТАННЯ ПСИХОЛОГА

Автор(и)

  • М. В. Хараджи
  • А. І. Іващенко

DOI:

https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2022.1.4

Ключові слова:

супервізія, супервізор, супервізуючий, професійне зростання, професійний розвиток, психолог, професіоналізм.

Анотація

Стаття присвячена актуальній проблемі психологічної практики – супервізії як методу професійного зростання. У статті проаналізовано різні наукові підходи до трактування терміну «супервізія», зміст якого акцентує увагу на тому, що супервізія – погляд згори на професійну ситуацію. Не тільки іншого професіонала, а насамперед свій власний погляд. Власний погляд на те, як психолог живе у своєму професійному просторі, на власне емоційне благополуччя в ньому. Чи може він віднайти стійкість в ситуації невизначеності та швидких змін в ньому, чи може проявляти асертивність, щоб відстоювати свої кордони, чи може достатньо про себе попіклуватися. Обґрунтовано важливу роль супервізії у професійному зростанні як психолога-початківця, так і досвідченого психолога. Встановлено, що супервізія впливає на практику психотерапії та практичну діяльність психолога більше, ніж всі інші аспекти підготовки разом взяті і формує професійну поведінку. Досліджено, що позитивними результатами участі психолога в роботі супервізійної групи є: перш за все, практичне закріплення теоретичних знань та відпрацювання практичних умінь і навичок у роботі; підвищення рівня професійної компетентності, забезпечення якісно нового рівня психологічної культури спеціаліста; розвиток умінь адекватної психологічної перцепції, оцінки та рефлексії себе, своїх професійних дій і взаємодії з клієнтами в процесі професійної діяльності; розвиток гнучкості мислення, самоконтролю і оперативності у прийнятті рішень під час професійної практики; формування навичок самоаналізу, стимулювання процесів самоактуалізації та самореалізації. Аналіз наукових пошуків в дослідженні супервізії констатує, що супервізія спрямована на супровід та підтримку конкретного спеціаліста в його роботі з конкретним клієнтом. Тобто допомога в усвідомлені власних професійних дій та розумінні свого клієнта. Відповідно, основні наукові дослідження супервізії проводяться з точки зору її ефективності як методу навчання, супроводу практичної діяльності психолога та його професійного зростання.

Посилання

Астремська І.В. Групова супервізія як ефективна форма практичної підготовки до роботи із клієнтом. Science and Education a New Dimension. Pedagogy and Psychology. II (16), Issue: 33, 2014. Режим доступу: www.seanwdim.com.

Браун А., Боурн А. Супервізор у соціальній роботі: Супервізія догляду в громаді, денних та стаціонарних установах. пер. з англ. Т. Семигіної. Київ : Пульсари, 2003. 240 с.

Волкова О.П. Психологічна супервізія. Навч. посіб. Київ : Академія, 2019.

Горішна Н. Супервізія у практиці соціальної роботи та підготовки соціальних працівників у США. Науковий вісник Ужгородського національного університету: Серія «Педагогіка. Соціальна робота». Ужгород : 2008. № 15. С. 8–18.

Карагодіна О.Г, Байдарова О.О. Запровадження супервізії у соціальній роботі: бар’єри та ресурси. Проблеми соціальної роботи: філософія, психологія, соціологія: збірник Черніг. нац. технол. ун-т. Чернігів : ЧНТУ, 2014. № 1 (4). С. 29-36.

Максименко С.Д. Психологічна супервізія. Навч. посіб. Київ : Кондор, 2020.

Мушкевич М. І., Чагарна С. Є. Основи психотерапії : навч. посіб. за ред. М. І. Мушкевич. Вид. 3-тє. Луцьк : Вежа- Друк, 2017. 420 с.

Ушакова І.В. Супервізія: навчальний посібник для студентів вищихнавчальних закладів. Миколаїв : Вид-во ЧДУ ім. Петра Могили, 2011. 228с.

Bernard J. M., Goodyear R. K. (1992) Fundamentals of clinical supervision. Boston : Allyn&Bakon.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-24

Як цитувати

Хараджи, М. В., & Іващенко, А. І. (2022). СУПЕРВІЗІЯ ЯК МЕТОД ПРОФЕСІЙНОГО ЗРОСТАННЯ ПСИХОЛОГА. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Психологія, (1), 23-26. https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2022.1.4