ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ОСОБИСТІСНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ

Автор(и)

  • Р. С. Чіп
  • О. М. Кормило
  • Г. Ф. Гончаровська

DOI:

https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2022.1.24

Ключові слова:

ідентичність, особистісна ідентичність, ідентифікація, особистість, підлітковий вік.

Анотація

У статті розкрито теоретичні аспекти феномену ідентичності. Проаналізовано різноманітні підходи вітчизняних і зарубіжних вчених до проблеми становлення ідентичності. Здійснено психологічний аналіз наукових підходів сучасних учених до проблеми становлення особистісної ідентичності у період дорослішання особистості. Зосереджено увагу на психологічних особливостях розвитку особистісної ідентичності у підлітковому віці. Існує спільність у поглядах науковців на природу ідентичності, як одного з центральних особистісних утворень, яке виражає ставлення суб’єкта до дійсності, визначає його життєвий шлях і відіграє важливу роль у соціалізації особистості в період дорослішання. Ідентичність як особистісна складова включає характеристики особистості й особистісного смислу як джерела суб’єктності. Ідентичність розглядається як складна інтегративна характеристика особистості як суб’єкта міжособистісних взаємин. Особистісна ідентичність визначається як відчуття людиною власної неповторності, унікальності свого життєвого досвіду і тотожності самому собі. Формування почуття особистої ідентичності є одним із найважливіших новоутворень у підлітковому віці, яка включає: тілесну, сексуальну, професійну, ідеологічну, моральну ідентичність. Поняття «криза ідентичності» визначається як специфічна особливість підліткового віку, а найважливішим завданням розвитку у цей період є формування самототожності, визначення себе як особистості, як індивідуальності. Перспективи подальших досліджень пов’язані з проведенням поглибленого концептуального аналізу теоретико-методологічних засад та емпіричного дослідження феномену ідентичності, вивченням гендерних особливостей розвитку особистісної ідентичності у контексті сімейної взаємодії, виявленням особливостей впливу психологічних чинників на процес її становлення у період дорослішання особистості.

Посилання

Боришевський М. Дорога до себе: Від основ суб’єктності до вершин духовності: монографія. Київ: Академвидав, 2010. 416 с.

Карпенко З.С. Аксіологічна психологія особистості: монографія. Івано-Франківськ: Лілея-НВ, 2009. 512 с.

Кікінежді О.М. Гендерна ідентичність в онтогенезі особистості: монографія. Тернопіль: Навчальна книга Богдан, 2011. 400с.

Психология подростка / под ред. А. А. Реана. Санкт-Петербург: прайм-ЕВРОЗНАК, 2003. 432с.

Розуміння та інтерпретація життєвого досвіду як чинник розвитку особистості: монографія / за ред. Н.В. Чепелєвої. Кіровоград: Імекс – ЛТД, 2013. 276с.

Титаренко Т.М. Життєвій світ особистості: у межах і за межами буденності. Київ: Либідь, 2003. 376с.

Цукерман Г.А. Десяти-двенадцатилетние школьники: «ничья земля» в возрастной психологии. Вопросы психологии. 1998. № 3. С. 17–31.

Шнейдер Л.Б. Личностная, гендерная и профессиональная идентичность: теория и методы диагностики. Москва: Московский психолого-социальный институт, 2007. 128с.

Эриксон Э. Идентичность: юность и кризис: пер. с англ.; общ. ред. и предисл. А.В. Толстых. Москва: Прогресс, 1996. 344с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-24

Як цитувати

Чіп, Р. С., Кормило, О. М., & Гончаровська, Г. Ф. (2022). ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ОСОБИСТІСНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ПІДЛІТКІВ. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Психологія, (1), 126-130. https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2022.1.24