ГЕНЕЗА ПРОБЛЕМИ ЕТНІЧНОЇ ТОЛЕРАНТНОСТІ

Автор(и)

  • Є. В. Карпенко

DOI:

https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2022.2.2

Ключові слова:

толерантність, етнічна група, етнічна толерантність, етнос, особистість

Анотація

У сучасному полікультурному світі дослідження і розвиток толерантності особистості стають необхідною умовою мирного, гармонійного і успішного співжиття людей. Ґрунтуючись на повазі до міжособистісних та міжгрупових особливостей толерантність запобігає появі ворожості, шовінізму, сприяє взаємному збагаченню та культурному обміну. Тому, її формування здійснюється як із профілактичною метою, так і задля забезпечення розвитку особистості чи системи. Багатоаспектність та багатогранність поняття «толерантності» знайшла своє відображення в різноманітності наукових дефініцій. Зокрема, під толерантністю може розглядатися компроміс, який породжується зіткненням моральної сфери, свідомості та поведінки людини. При цьому наголошується на важливості особистісного вибору індивіда у прояві толерантності, адже домінуюча система цінностей ще не гарантує толерантного волевиявлення. У загальній психології під толерантністю розуміється відсутність реагування чи його послаблення на певний несприятливий чинник через зниження чутливості до нього або до його певних проявів. Наприклад, толерантність до тривоги формується внутрішньо – через підвищення порогу емоційного реагування на загрозу, а ззовні – у здатності володіти собою, витримувати несприятливі дії без зниження адаптивних можливостей. Феномен етнічної толерантності також може розглядатися крізь призму аксіосфери окремої особистості і всієї етнічної групи. З огляду на це індивідуальні та колективні цінності як інтегрують поведінку та переживання окремої людини, так і слугують орієнтиром для всієї спільноти. Нормативну поведінку етнічної групи визначають групові цінності, що функціонують як правила соціальної взаємодії, додають єдність групі. Важливим є збіг особистісних і групових цінностей, а також їх спрямування на поєднання і визнання цінностей інших етнічних груп.

Посилання

Бичко О. Профілі Української ідентичності. Соціально-психологічний аналіз. Київ : Вид.-поліграфічний центр «Київський університет», 2007. 281 с.

Грива О. Соціально-педагогічні основи формування толерантності у дітей і молоді в умовах полі культурного середовища. Київ : Вид. ПАРАПАН, 2005. 228 с.

Кириленко Т. Толерантність та гармонія особистості. Психологічні перспективи. Вип. 11. 2008. С. 130–136.

Молчанова А. Толерантність як ціннісна основа професійної діяльності педагога. Київ: ІПООД НАПН України, 2013. 188 с.

Молчанова А. Толерантна та інтолерантна особистість в сучасному освітньому середовищі. Історико-педагогічні студії. 2013. Вип. 6 (7). С. 186–189.

Орбан-Лембрик Л. Толерантність як основа адекватних взаємин у полікультурному світі. Соціальна психологія. 2008. Вип. 4. С. 73–85.

Скок А. Соціально-психологічні умови формування комунікативної толерантності у викладача вищого навчального закладу : автореф. дис. … канд. психол. наук : спец. 19.00.05 «Соціальна психологія; психологія соціальної роботи»; Інститут психології ім. Г. С. Костюка АПН України. Київ, 2007. 19 с.

Солдатова Г., Шайгерова Л. Психодиагностика толерантности личности. Москва : Смысл, 2008. 172 с.

Тагліна Ю. Екологічна культура українського етносу: ментальні джерела та техногенні перспективи: автореф. дис. … канд. філософ, наук: спец. 09.00.12. «Українознавство, філософські науки»; ХНУ ім. В. Карамзіна. Xарків, 2005. 19 с.

Тейлор Ч. Мультикультуралізм і «політика визнання». Київ : Альтерпрес, 2004. 172 с.

Холодова О. Психологічні засоби запобігання та корекції фрустрації у професійній діяльності молодих учителів : автореф. дис. … канд. психол. наук: спец. 19.00.05 «Соціальна психологія, психологія соціальної роботи»; Ін-т психології ім. Г. Костюка АПН України. Київ, 2003. 18 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-09-12

Як цитувати

Карпенко, Є. В. (2022). ГЕНЕЗА ПРОБЛЕМИ ЕТНІЧНОЇ ТОЛЕРАНТНОСТІ. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Психологія, (2), 11-14. https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2022.2.2