ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ СИНДРОМУ КУВАД ЯК ФЕНОМЕНУ ТАТКІВСТВА

Автор(и)

  • Ю. П. Коренєва
  • І. Є. Чугуєва

DOI:

https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2022.2.6

Ключові слова:

синдром Кувад, батьківство, татківство, симптоматична вагітність, соціальна роль батька, соціальний ритуал

Анотація

У статті розкрито зміст синдрому Кувад, як феномену татківства. Показано сутність, причини виникнення, особливості перебігу і психологічні маркери цього феномену. Вивчення проблеми батьківства в психології є однією з актуальних і водночас малодосліджених проблем. Це пов’язано з тим, що в сучасному суспільстві відбувається трансформація уявлень про роль чоловіка в сім’ї та батька у вихованні дитини. В наукових джерелах із психології батьківства останнім часом активно вживають термін «татківство» на позначення чоловічої позиції. Синдром Кувад, так звана «чоловіча псевдо вагітність» або «симптоматична вагітність» – це специфічний психофізіологічний стан, за якого чоловік, або партнер вагітної жінки синхронно із нею переживає несприятливі соматичні симптоми на кшталт токсикозу або поведінкові трансформації, які притаманні вагітним жінкам. У статті наведено відомості про походження цього феномену, його соціально-культурне підґрунтя та ритуальну природу, а також психосоматичні маркери та стислу історію його дослідження. У статті представлено різні підходи до вивчення синдрому Кувад з позицій свідомого і несвідомого у психіці чоловіка. У статті визначено психологічне підґрунтя феномену татківства як чинника життя суспільства в цілому і конкретної особистості зокрема. Визначені психологічні властивості й особливості ролі татківства в сучасному соціумі. Виокремлено фактори, що впливають на формування батьківської ролі та визначено структуру й розвиток батьківства як психологічного чинника соціалізації особистості. У статті наголошується, що очікування дитини і партнерські пологи – це найважливіші моменти в житті сім’ї. Однак в епоху інституційних пологів не завжди можливо гарантувати, що обидва партнери поділяться своїм досвідом. Батьки можуть готуватися до пологів і супроводжувати своїх партнерок під час пологів, але після цього вони все ще ізольовані від матері й дитини. Є думка, що синдром Кувад може виступати специфічною формою включення чоловіка в роль батька, позитивно вплинути на догляд за немовлятами, оскільки це вселяє в батька почуття впевненості. Створення соціально прийнятних обрядів в пренатальному періоді може дозволити чіткіше визначити роль батька в сім’ї.

Посилання

Корольчук М.С., Криворучко П.П., Осьодло В.І., Грищенко Г.В. Психологія сімейних взаємин : навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. ; за заг. ред. М.С. Корольчука. Київ: Ніка-Центр, 2010. 296 с.

Кучманич І.М. Усвідомлене батьківство: навчально-методичний посібник. Миколаїв: Іліон, 2017. 192 с.

Помиткіна Л.В., Злагодух В.В., Хімченко Н.С., Погорільська Н.І. Психологія сім’ї: навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. Київ: НАУ, 2011. 272 с.

Скрипніков А.М., Герасименко Л.О, Ісаков Р.І. Перинатальна психологія, Видавничий дім «Медкнига», 2017, 168 с.

Соціальна психологія груп : Хрестоматія. Укладачі: Ю.О. Бабаян, Г.В. Васильєва, Н.О. Євдокимова, І.М. Кучманич, І.М. Хоржевська ; за заг. ред. Н.О. Євдокимової. Миколаїв: «Іліон», 2013. 638 с.

Ткалич М.Г. Гендерна психологія : навч. посіб. Київ: Академвидав, 2011. 248 с. (Серія «Альма-матер»).

Brennan A, Ayers S, Ahmed H, Marshall-Lucette S. A critical review of the Couvade Syndrome: the pregnant male. J Reprod Infant Psychol. 2007;25(3):173–89.

Jordan P. Labouring for relevance: expectant and new fatherhood. Nurs Res. 1990; 39: 11–16.

Murphy R.L. Couvade: The Pregnant Male. J Perinat Educ. 1992;1(2):13–18.

Romito P. The humanizing of childbirth: the response of medical institutions to women’s demand for change. Midwifery. 1986; 2 :135.

Tylor E.B. Researches into the early history of mankind and the development of civilization. 2nd ed. John Murray; London: 1865.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-09-12

Як цитувати

Коренєва, Ю. П., & Чугуєва, І. Є. (2022). ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ СИНДРОМУ КУВАД ЯК ФЕНОМЕНУ ТАТКІВСТВА. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Психологія, (2), 32-35. https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2022.2.6