ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПРОЯВІВ АГРЕСИВНОСТІ В ЮНАЦЬКОМУ ВІЦІ

Автор(и)

  • В. В. Товт

DOI:

https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2021.2.6

Ключові слова:

агресія, агресивність, конфліктність, юнацький вік, студенти

Анотація

У статті проаналізовано психологічні особливості проявів агресивної поведінки особистості в юнацькому віці. Визначено, що проблема дослідження агресивності та агресії є актуальною та не досить розкритою, особливо в юнацькому віці. Така проблематика викликає інтерес у багатьох дослідників. Розглянуто основні підходи до вивчення агресивності та з’ясовано, що немає єдиного підходу до вивчення цього поняття. Представлені підходи доповнюють один одного, розкриваючи різні аспекти цієї проблеми. На основі розглянутих положень можна визна- чити, що агресія ‒ це антисоціальна поведінка, яка порушує які-небудь соціальні або культурні норми. Підібрано психодіагностичні методики та проведено емпіричне дослідження психологічних особливостей про- явів агресивності в юнацькому віці. Підібрані методики спрямовані на діагностику ворожих реакцій людини, агресив- ну поведінку, на визначення індексу життєвого стилю та схильності до конфліктної поведінки. На основі отриманих результатів діагностичного дослідження здійснено математико-статистичну обробку отриманих даних за коефіцієн- том кореляції Пірсона. Виявлено, що значна частина досліджуваних студентів проявляє схильність до агресивної поведінки та ворожого ставлення. Проте майже половина досліджуваних у конфліктній поведінці схильні до співпраці. Визначено позитивний кореляційний взаємозв’язок між такими показниками, як фізична агресія та витіснення; роз- дратування та заміщення; підозрілість та загальний рівень агресії; вербальна агресія та гіперкомпенсація; негативний кореляційний зв’язок між негативізмом та підозрілістю; підозрілістю та цинізмом; тривожністю та запереченням. Встановлено, що перспективними напрямами подальших наукових досліджень можуть бути дослідження, спрямовані на встановлення детермінант агресивної поведінки, зокрема в юнацькому віці.

Посилання

Акажанова А.Т. Девиантология : учебное пособие. Алматы : Нур-пресс. 2008. 114 с.

Гилинский Я. Девиантология: социология преступности, наркотизма, проституции, самоубийств и других «отклонений». Санкт-Петербург : Издательство «Юридический центр Пресс». 2004. 520 с.

Комлев Ю.Ю., Сафиуллин Н.Х. Социология девиантного поведения : учебное пособие. Казань : КЮИ МВД России. 2006. 222 с.

Усова Е.Б. Психология девиантного поведения. Минск : Изд-во МИУ. 2010. 180 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-07-28

Як цитувати

Товт, В. В. (2021). ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПРОЯВІВ АГРЕСИВНОСТІ В ЮНАЦЬКОМУ ВІЦІ. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Психологія, (2), 28-32. https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2021.2.6