ПРОБЛЕМА ЩАСТЯ В ПСИХОЛОГІЧНІЙ СПАДЩИНІ М. ГРОТА

Автор(и)

  • П. О. Нестеренко

DOI:

https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2021.3.6

Ключові слова:

щастя, особистість, історія психології, М. Грот, наукова творчість

Анотація

Статтю присвячено дослідженню проблеми щастя в психологічній творчості видатного вітчизняного психолога Миколи Яковича Грота. У статті вперше проаналізовано працю М. Грота «Основи морального обов’язку» на предмет дослідження феномену щастя. Проблема щастя вкрай важлива для сучасного українського суспільства та потребує комплексних психологічних досліджень (як емпіричних, так і теоретичних). Історико-психологічні дослідження надзвичайно актуальні для сучасної психологічної науки як в Україні, так й у світі загалом, бо вони дозволяють систематизувати наукові знання та допомогти психології подолати наукову кризу. Автором проаналізовано причини того, чому ім’я видатного психолога М. Грота штучно «забуте» та недооцінене вітчизняною психологічною наукою. Доведено, що психологію та психологічні дослідження потрібно відділяти від типів світогляду, які панують у суспільстві в ту чи іншу епоху та впливають майже на всі домінантні сфери життєдіяльності людства. Психологічна наука «відірвалася» від реального життя з реальною людиною, бо психологи XX ст. дотримувалися матеріалістичного типу світогляду («марксизм-ленінізм»), згідно з яким матерія первинна, та відкидали наукові ідеї психологів-ідеалістів, серед несправедливо забутих імен котрих є ім’я видатного вітчизняного психолога-ідеаліста Миколи Яковича Грота (1852–1899). Мета статті – дослідити психологічні ідеї феномену щастя в науковій творчості М. Грота. Для позначення двох видів щастя (за М. Гротом) автором запропоновано такі два авторські поняття, як «дефіцитарне щастя» (Д-щастя), яке використовують для позначення фізіологічних потреб організму, та «буттєве щастя» (Б-щастя), яке виявляється у формі блаженства аналогічно до виокремлених Д-мотивів і Б-мотивів А. Маслоу. Автор доходить висновку, що психологічні ідеї щастя в науковій спадщині М. Грота полягають у тому, що воно розуміється як критерій психологічного здоров’я особистості. Для кожної психічно здорової особистості нормально хотіти бути щасливою. Людина мотивована пошуком особистого щастя. Тобто щастя – це вроджена психологічна потреба, яка позасвідомо вимагає свого задоволення.

Посилання

Бойправ М.Д. Микола Якович Грот – видатний учений і педагог другої половини XIX століття / Вибрані психологічні твори. Упоряд., передм., прим. М.Д. Бойправ. Ніжин : Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2006. C. 4–9.

Грот М.Я. Основания нравственного долга / Вибрані психологічні твори. Упоряд., передм., прим. М.Д. Бойправ. Ніжин : Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2006. C. 10–22.

Леонтьев А.Н. Деятельность. Сознание. Личность. 2-е изд., стер.-е изд., Москва : Смысл : Издательский центр «Академия», 2005. 352 c.

Маслоу А. На подступах к психологии бытия. Перевод О. Чистякова под ред. В. Данченко. URL: http://www.bim-bad.ru/docs/maslow_toward_a_psychology_of_being.pdf (дата звернення: 26.03.2021).

Маслоу А. Мотивация и личность. 3-е изд. Пер. с англ. Санкт-Петербург : Питер, 2006. 352 c.

Furnham A. 50 ideas you really need to know. Psychology. London, 2012. 262 c.

Україна увійшла до п’ятірки найбільш нещасливих країн у світі. BBC News Україна. URL: https://www.bbc.com/ukrainian/news-55673127 (дата звернення: 20.10.2021).

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-02-17

Як цитувати

Нестеренко, П. О. (2022). ПРОБЛЕМА ЩАСТЯ В ПСИХОЛОГІЧНІЙ СПАДЩИНІ М. ГРОТА. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Психологія, (3), 29-32. https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2021.3.6