СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СУЧАСНИХ ФАХІВЦІВ

Автор(и)

  • О. Г. Шайда
  • О. В. Чернякова
  • Н. П. Шайда

DOI:

https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2021.3.11

Ключові слова:

соціально-психологічні чинники, професійна діяльність, професійна адаптація, психічний стан, розуміння та управління емоціями

Анотація

У статті проаналізовано соціально-психологічні чинники успішної адаптації працівників до професійної діяльності. У нових умовах професійного розвитку співробітник, який має професійний досвід, і молодий фахівець, можуть зіткнутися не тільки з новими професійними вимогами і завданнями, а й із новими умовами праці, системою побудови відносин у колективі, виявляючи при цьому деякі невідповідності між отриманими в процесі навчання теоретичними знаннями та наявними професійними навичками з реальною практичною професійною діяльністю. Подана в статті інформація свідчить про те, що існує як науковий, так і практичний запит на комплексне дослідження особливостей психологічної готовності до різних сфер діяльності (навчальної, професійної, спортивної) на різних етапах становлення особистості. У статті підкреслюється, що особливої соціальної значущості набуває виявлення психолого-педагогічних умов формування психологічної готовності майбутнього фахівця до професійної діяльності в системі його підготовки в навчальному закладі. Диференціюючи індивідуально-психологічні особливості особистості або стійкі якості особистості та тимчасові психічні стани, що виражають їх, слід брати до уваги їх діалектичну єдність, тому що особливості особистості можуть ненадовго яскраво виявитися у відповідних психічних станах, стійка особливість особистості є компонентом різних станів, не обов’язково при цьому відіграючи в структурі домінантну роль. У статті робиться висновок, що категорію соціально-психологічної готовності майбутнього фахівця до професійної діяльності слід розглядати як системну структуру, яка охоплює сукупність професійних, соціально-психологічних та психофізіологічних компонентів, а не лише психологічних та тих, що впливають на успішність професійної діяльності.

Посилання

Асмолов А.Г. Психология личности: культурно-историческое понимание развития человека. Москва : Смысл: Изд. Центр «Академия», 2007. 528 с.

Божович Л.И. Личность и ее формирование в детском возрасте. Санкт-Петербург : Питер, 2008. 400 с.

Вачков И.В. Психологические условия развития профессионального самосознания учителя : автореф. дис. … канд. психол. наук. Москва, 1995. 19 с.

Вербицкий А.А. Активное обучение в высшей школе: контекстный подход. Москва : Высшая школа, 1991. 225 с.

Вознюк О.В. Цільові орієнтири розвитку особистості у системі освіти: інтегративний підхід : монографія. Житомир: Вид-во ЖДУ ім. І. Франка, 2009. 684 с.

Донцов А.И. Профессиональные представления студентов-психологов. Вопросы психологи. 1999. № 2. С. 42–50.

Дубасенюк О.А. Теорія і практика професійної виховної діяльності педагога: монографія. Житомир : Вид-во ЖДУ ім. І. Франка, 2005. 367 с.

Забродин Ю.М. Психология личности и управление человеческими ресурсами. Москва : Финстатинформ, 2002. 152 с.

Зеер Э.Ф. Психология профессионального развития. Москва : Академия, 2009. 240 с.

Климов Е.А. Психология профессионального самоопределения. Ростов-на-Дону : Феникс, 1996. 512 с.

Корольчук М.С., Крайнюк В.М. Теорія і практика професійного психологічного відбору : навчальний посібник. Київ : Ніка-Центр, 2006. 536 с.

Кудрявцев Г.В. Сухарев А.В. Влияние характерологических особенностей личности на динамику профессионального самоопределения. Вопросы психологии. 1985. № 1. С. 86–93.

Подоляк Л.Г., Юрченко В.І. Психологія вищої школи : навчальний посібник. Київ : ТОВ «Філ-студія», 2006. 320 с.

Рубинштейн С.Л. Бытие и сознание. Человек и мир. Санкт-Петербург : Питер, 2003. 512 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-02-17

Як цитувати

Шайда, О. Г., Чернякова, О. В., & Шайда, Н. П. (2022). СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СУЧАСНИХ ФАХІВЦІВ. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Психологія, (3), 54-58. https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2021.3.11

Номер

Розділ

СОЦІАЛЬНА ПСИХОЛОГІЯ; ПСИХОЛОГІЯ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ