ПЕРЕЖИВАННЯ САМОТНОСТІ У ЦІННІСНІЙ СВІДОМОСТІ НАРКОЗАЛЕЖНИХ

Автор(и)

  • У. Б. Михайлишин
  • К. О. Гордон

DOI:

https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2023.1.3

Ключові слова:

самотність, наркозалежність, адиктивна поведінка, ціннісна свідомість, переживання, безнадійність

Анотація

Стаття присвячена проблемі переживання самотності у ціннісній свідомості наркозалежних. З’ясовано, що самотність – соціальна хвороба. Цей стан безпосередньо пов’язаний з відсутністю впевненості в собі, нестачею підтримки і втратою контролю над своїм життям. І саме тому, більшість людей вдаються до вживання наркотиків якраз через самотність, невпевненість в собі і своїх діях або страху. Для того, щоб звести нанівець спустошеність і біль від самотності, робиться на їх погляд оптимальне рішення. Вони входять в кола наркозалежних людей. Представлено та проаналізовано результати емпіричного дослідження психологічних особливостей переживання самотності в ціннісній свідомості наркозалежних з подальшою статистичною обробкою даних. Під час дослідження даної проблематики, враховуючи особливості вибірки, підібрано комплекс психодіагностичних методик: методика діагностики схильності до залежної поведінки за В. Д. Менделевич, методика діагностики адиктивної ідентичності за Короленко, Дмитрієва, Левіна та ін., методика діагностики міжособистісної залежності за Р. Борнштейн, шкала безнадійності за А. Бек, опитувальник самотності за С. Корчагіна, методика діагностики суб’єктивного відчуття самотності за Д. Рассел і М. Фергюсон та використано методи математичної статистики (кореляційний аналіз за Пірсоном). За результатами емпіричного дослідження та кореляційного аналізу визначено, що існує взаємозв’язок наркозалежності та адиктивної ідентичності в цілому із особливостями міжособистісної залежності, почуттям безнадійності та самотності. Виявлено, що чим більше у особистості буде проявлятись наркотична та адиктивна ідентичність у цілому, тим більше будуть виражені деструктивна залежність та дисфункціональне віддалення, почуття безнадійності та почуття самотності. Чим більше у особистості буде проявлятись наркотична та адиктивна ідентичність у цілому, тим менше буде виражена здорова залежність у міжособистісних стосунках.

Посилання

Варава Л.А. Особливості переживання особистістю почуття самотності у стані соціальної депривації: автореф. дис... канд. психол. наук: 19.00.01. Київ: Ін-т психології ім. Г.С.Костюка АПН України, 2009. 20 с.

Лінський І.В., Мінко О.І., Самойлов О.С. Структура афективних розладів у хворих із залежністю від опіатів та хворих із залежністю від психостимуляторів за результатами багатовимірного психодіагностичного дослідження. Архів психіатрії. 2004. Т. 10, № 4 (39). С. 89–91.

Литвинчук Л.М. До проблеми психологічних механізмів адиктивного процесу. Актуальні проблеми психології: Збірник наукових праць Інституту психології імені Г.С. Костюка НАПН України. 2016. Том. IX: Загальна психологія. Історична психологія. Етнічна психологія. Випуск 8. С. 296–305.

Литвинчук Л.М. Сучасні погляди на проблему психологічної залежності наркоманів. Актуальні проблеми психології: Збірник наукових праць Інституту психології імені Г.С. Костюка НАПН України. 2017. Том VII: Екологічна психологія. Випуск 43. С. 84–94.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-23

Як цитувати

Михайлишин, У. Б., & Гордон, К. О. (2023). ПЕРЕЖИВАННЯ САМОТНОСТІ У ЦІННІСНІЙ СВІДОМОСТІ НАРКОЗАЛЕЖНИХ. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Психологія, (1), 14-20. https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2023.1.3

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають