ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНО-ЕМОЦІЙНИХ НАВИЧОК У МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ З РОЗЛАДАМИ АУТИСТИЧНОГО СПЕКТРУ

Автор(и)

  • В. А. Вінс Університет Григорія Сковороди в Переяславі
  • А. Г. Бондарчук Університет Григорія Сковороди у Переяславі
  • Л. А. Шумейко Університет Григорія Сковороди в Переяславі

DOI:

https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2024.3.8

Ключові слова:

розлади аутистичного спектру, соціально-емоційна сфера, соціально-емоційні навички, молодші школярі, психолого-педагогічні умови, «класний менеджмент»

Анотація

У статті узагальнено основні принципи та психолого-педагогічні, організаційні умови формування соціально-емоційних навичок у молодших школярів з розладами аутистичного спектру, а також напрацювано модель формування соціально-емоційних навичок у молодших школярів з РАС з опорою на технологію «класний менеджмент» та психолого-педагогічні умови її реалізації. Звернуто увагу на постійному зростанні кількості дітей з розладами аутистичного спектру, що обумовило постановку проблеми та актуальність її дослідження. Вказано на труднощі організації освітнього і виховного процесу в роботі з дітьми з РАС в Україні. Наведено особливості освітньої і корекційної діяльності з дітьми з аутизмом. Детально розглянуто психолого-педагогічні та організаційні умови, а також принципи формування соціально-емоційних навичок у молодших школярів з розладами аутистичного спектру, зокрема: індивідуалізація навчання, використання візуальних і практичних методів, структурування середовища, послідовність та повторення, налагодження взаємодії з ровесниками, розробка системи заохочень та мотивації, залучення сім’ї, використання сучасних технологій тощо. Окремо наголошено на необхідності високого рівня кваліфікації та зацікавленості фахівця (психолога, педагога) у роботі з дітьми з розладами аутистичного спектру. Розроблено модель формування соціально-емоційних навичок у молодших школярів з аутизмом з опорою на технологію «класний менеджмент», зокрема, наведено її мету та завдання, принципи реалізації, необхідні ресурси технології «класного менеджменту», форми і методи роботи, етапи впровадження та очікувані результати. Також запропоновано психолого-педагогічними умовами, які важливо забезпечити у ході реалізації запропонованої моделі з формування соціально-емоційних навичок молодших школярів з розладами аутистичного спектру.

Посилання

Голос безмовленнєвої дитини: посібник щодо формування мовленнєвої компетентності у дітей з особливими освітніми потребами засобами альтернативної комунікації / Творча група педагогів КУ Сумського НВК №34 СМР: Л. М. Шрамко, І. М. Куриленко, І. П. Ковальчук, В. В. Краузе, М. С. Павленко. Суми, 2018. 44 с.

Мойсеєнко І. Принципи формування сенсомоторних компетенцій у дітей з розладом аутистичного спектру (РАС). Viae Educationis: Studies of Education and Didactics. 2022. Vol. 1. № 2. С. 95-Савчук Т. Він безперспективний, у нас для нормальних черга»: історія однієї дитини з аутизмом в Україні. Публікація від 2.04.2020. URL: https://www.radiosvoboda.org/a/30522045.html. (дата звернення: 17.07.2024).

Скрипник Т. В. Технології психолого-педагогічного супроводу дітей з аутизмом в освітньому просторі: навчально-наочний посібник. Київ: ТОВ «Видавничий дім «Плеяди», 2015. 56 с.

Чепка О. Психолого-педагогічний супровід дітей з розладами аутичного спектра. Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету. 2022. Вип. 2. С. 209−220.

2 квітня 2020 року – Всесвітній день поширення інформації щодо проблеми аутизму (ООН). http://khocz.com.ua/2-kvitnja-2020-roku-vsesvitnij-den-poshirennja-informacii-shhodo-problemi-autizmu-oon/. (дата звернення: 10.06.2024).

Zauderer Steven (2023) Autism Statistics: How Many People Have Autism?. URL: https://www.crossrivertherapy.com/autism-statistics. (дата звернення: 10.06.2024).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-23

Як цитувати

Вінс, В. А., Бондарчук, А. Г., & Шумейко, Л. А. (2024). ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНО-ЕМОЦІЙНИХ НАВИЧОК У МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ З РОЗЛАДАМИ АУТИСТИЧНОГО СПЕКТРУ. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Психологія, (3), 44-48. https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2024.3.8

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають