ГАРМОНІЗАЦІЯ МІЖОСОБИСТІСНИХ ВЗАЄМИН ПОДРУЖНІХ ПАР ЗАСОБАМИ ПСИХОЛОГІЧНОГО КОНСУЛЬТУВАННЯ

Автор(и)

  • В. А. Вінс
  • Ю. М. Кашпур
  • Т. М. Кузьменко

DOI:

https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2022.1.8

Ключові слова:

міжособистісні взаємини, шлюбні взаємини, подружня пара, індивідуально-психологічні особливості особистості, психоконсультування сім’ї, гармонізація подружньої взаємодії.

Анотація

Стаття присвячена визначенню особливостей впливу індивідуально-психологічних особливостей чоловіків та жінок на міжособистісні взаємини у подружніх парах та розгляду можливостей врахування цих знань під час надання психоконсультативної допомоги дорослим з питань гармонізації подружньої взаємодії. Представлена у статті інформація свідчить про те, що насамперед, на якість міжособистісних взаємин у сім’ї впливає тип темпераменту кожного із подружжя, що зумовлює особливості його поведінки з іншими людьми. Встановлено, що найбільш оптимальними є взаємини подружніх партнерів, які володіють протилежними типами темпераменту, а наявність однакових типів темпераменту у партнерів тільки загострює відносини. Виявлено також, шо на взаємини чоловіків і жінок у подружжі впливають риси їх характеру, зокрема, такі як наполегливість, цілеспрямованість, принциповість, справедливість, які можуть мати різні прояви у чоловіка і жінки. Вияв акцентуйованих рис характеру у кожного або в обох шлюбних партнерів значно перешкоджає встановленню гармонійних взаємин у сім’ї. Вагому роль у побудові оптимальних взаємин у подружній парі відіграє внутрішній контроль, здатність до адекватного емоційного сприйняття навколишньої дійсності і свого партнера, розвинений емоційний інтелект, культура спілкування тощо. Встановлено, що одним із шляхів гармонізації взаємин чоловіків і жінок у подружжі та навчання їх раціональному вирішенню конфліктів, які виникають у сімейному житті, є допомога психолога, яка може бути надана в індивідуальній формі (консультації, сімейні сесії) та в груповій (залучення до соціально-психологічних тренінгів та розвивальних програм). У статті надано рекомендації для покращення взаємин чоловіків і жінок у подружній парі, які допоможуть налагодити взаєморозуміння та уникнути конфліктів у міжособистісних відносинах.

Посилання

Ткаченко В. Є. Соціально-психологічні умови благополуччя подружніх відносин. Наукові студії із соціальної та політичної психології: Збірник наукових праць. 2011. Вип. 27 (30). С. 233–249.

Сайтарли І. А. Культура міжособистісних стосунків: навч. посібник. Київ : «Академвидав», 2007. 240 с.

Кругла Т. О. Сімейний конфлікт: причини виникнення, попередження, врегулювання. Медсестринство. 2017. № 4. С. 71-74.

Столярчук О. А. Психологія сучасної сім’ї : навч. посіб. Кременчук: ПП Щербатих О. В., 2015. 136 с.

Сердюк Л. З. Взаємозв’язок ставлення до себе та до партнера як фактор стабільності шлюбу. Актуальні проблеми психології: збірник наукових праць Інституту психології імені Г.С. Костюка НАПН України. 2019. Том. VІ. Психологія обдарованості. Вип. 16. С. 36-45.

Бабич А. С. Природа виникнення конфліктів молодого подружжя. «Інтеграція науки і практики в контексті професійної діяльності майбутніх фахівців: Педагогіка, Психологія, Економіка»: Матеріали студентської науково-практичної конференції «Дні науки – 2012» (9 квітня 2012 р.). Київ, 2012. С. 6-20.

Хавула Р. Психологічні особливості подружньої сумісності. Актуальні питання гуманітарних наук. 2012. Вип. 3. С. 258-267.

Орбан-Лембрик Л. Е. Соціальна психологія: навч. посібник. Київ : Академвидав, 2005. 448 с.

Лисевич М. С. Теоретико-методологічні засади дослідження дезадаптивної поведінки подружніх пар. Актуальні проблеми соціології, психології, педагогіки: Збірник наукових праць. Київ : Логос, 2012. Вип. 17. С. 120-127.

Захарченко В. Г. Подружні конфлікти та стратегії їх розв’язання в молодих сім’ях. Український соціум. 2004. № 3 (5). С. 48−55.

Лящ О. П. Детермінанти та можливості формування емоційного інтелекту особистості. Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова. Серія 12: Психологічні науки. 2015. Вип. 1(46). С. 210–216.

Бондаревська І. О., Монська А. О. Емоційні чинники задоволеності шлюбом у чоловіків і жінок. Актуальні проблеми психології. 2014. Т. І. Організаційна психологія. Економічна психологія. Соціальна психологія. Вип. 40. С. 111–115.

Крижановська Л. Г., Скориніна-Погребна О. В. Особливості емоційної готовності молоді до шлюбно-сімейних відносин. Проблеми екстремальної та кризової психології. 2016. Вип. 20. С. 109–117.

Бондарчук О. І. Психологія сім’ї: Курс лекцій. Київ: Кондор, 2001. 96 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-24

Як цитувати

Вінс, В. А., Кашпур, Ю. М., & Кузьменко, Т. М. (2022). ГАРМОНІЗАЦІЯ МІЖОСОБИСТІСНИХ ВЗАЄМИН ПОДРУЖНІХ ПАР ЗАСОБАМИ ПСИХОЛОГІЧНОГО КОНСУЛЬТУВАННЯ. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Психологія, (1), 42-46. https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2022.1.8

Номер

Розділ

СОЦІАЛЬНА ПСИХОЛОГІЯ; ПСИХОЛОГІЯ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають