ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ СОЦІАЛЬНОЇ АДАПТАЦІЇ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ ТА ДИСТАНЦІЙНОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ

Автор(и)

  • В. А. Вінс
  • Ю. В. Прудкай
  • Т. М. Кузьменко

DOI:

https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2023.4.11

Ключові слова:

адаптація, соціальна адаптація, студентська молодь, студенти, дистанційна форма навчання, заклад вищої освіти, мотивація, соціальна фрустрація.

Анотація

У статті проаналізовано психологічні особливості соціальної адаптації студентської молоді в умовах воєнного стану та дистанційної форми навчання. Наголошено на важливості та актуальності дослідження окресленої проблематики. Окреслено виклики, з якими стикається сучасна студентська молодь. Перелічено дослідників, які в різні часи цікавилися питаннями соціальної адаптації. Подано трактування поняття соціальної адаптації з позицій українських науковців, а також окремо наведено визначення саме соціальної адаптації до умов закладу вищої освіти. Окремо звернуто увагу на складність соціальної адаптації саме першокурсників. Виділено чотири сфери життєдіяльності, до яких змушені адаптуватися студенти у межах закладу вищої освіти. Виділено зовнішні та внутрішні чинники соціальної адаптації студентів, а також наведено критерії та показники адаптації студентів до умов дистанційного формату навчання. Для підтвердження теоретичних положень було наведено результати емпіричного дослідження, в якому взяли участь студенти 1-х та 4-х курсів спеціальності 053 «Психологія» Університету Григорія Сковороди у Переяславі. Описано отримані результати за такими методиками, як «Методика дослідження соціально-психологічної адаптації» К. Роджерса–Р. Даймонд (адаптована А. Осницьким), «Методика діагностики рівня соціальної фрустрації» (Л. Вассерман, в модифікації В. Бойко) та Методика «Діагностика мотивації до уникнення невдач» (Т. Елерс). Виявлено відмінності за всіма методиками між першокурсниками та студентами четвертого курсу. Проведено кореляційний аналіз між отриманими показниками за трьома методиками та доведено, що на успішність адаптації студентів в умовах воєнного стану та дистанційної форми навчання та на вияв їхньої стресостійкості впливає мотивація досягнення успіху або уникнення невдач. У якості висновків окреслено перспективи подальших розвідок у даній царині.

Посилання

Агарков О. А. Соціальна адаптація студентів-першокурсників як напрям діяльності соціальної служби вищого навчального закладу. Вісник НТУУ «КПІ». Політологія. Соціологія. Право. 2013. Вип. 3 (19). С. 78–83.

Алендарь Н. І. Соціальна адаптація учнів 9–11 класів у навчально–виховному середовищі загальноосвітніх шкіл сільської місцевості : автореф. дис. канд. пед. наук : 13.00.05 – соціальна педагогіка. Київ, 2012. 22 с.

Атаманчук Н. М. Адаптація студентів-першокурсників до навчання у закладах вищої освіти за допомогою психологічних арт-практик. Проблеми мотивації особистості в сучасному освітньому просторі: колективна монографія / наук. ред. Л. В. Герасименко, В. Ф. Моргун. Кременчук : ПП Щербатих О.В., 2020. С. 110–128.

Борисенко Л. Л. Психолого-педагогічні аспекти дослідження функціональних станів студентів. Вісник Львівського університету. Серія «Педагогіка». 2009. Вип. 25. Ч. 2. С. 207-215.

Грушевський В. О. Особливості соціально-психологічної адаптації студентів-першокурсників до навчання у ВНЗ. Науковий вісник Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського. Серія : Психологічні науки. 2014. Вип. 2.12. С. 67–72.

Ковтун О. В. Діагностика стану, рівнів та особливостей адаптації і гнучкості усіх учасників освітнього процесу в умовах карантинних обмежень та соціального дистанціювання. Вища освіта в умовах карантинних обмежень та соціального дистанціювання: монографія / С. П. Гринюк, М. О. Желуденко, І. В. Зайцева, А. А. Заслужена, О. В. Ковтун, Л. Ю. Султанова. Кропивницький : Імекс-ЛТД, 2021. С. 49–57.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-25

Як цитувати

Вінс, В. А., Прудкай, Ю. В., & Кузьменко, Т. М. (2023). ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ СОЦІАЛЬНОЇ АДАПТАЦІЇ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ ТА ДИСТАНЦІЙНОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Психологія, (4), 56-60. https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2023.4.11

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають