ПСИХОЛОГІЧНА ПІДГОТОВКА ЖІНОК ДО ВАГІТНОСТІ ЯК СОЦІАЛЬНО ЗНАЧУЩИЙ ФАКТОР

Автор(и)

  • В. А. Вінс

DOI:

https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2023.3.6

Ключові слова:

вагітність, материнство, психологічна підготовка, соціальний фактор, готовність до вагітності

Анотація

У статті розглядається поняття «психологічна готовність до вагітності», різні аспекти готовності жінки до материнства, з якими проблемами можуть зіткнутися майбутні мами, готуючись до материнства. Останнім часом проводяться дослідження готовності стати мамою у різних аспектах. Існує безліч різних підходів до вивчення цієї проблеми, але глибоких досліджень питання готовності до вагітності так і не було зроблено, а отже, ця проблема залишається відкритою. При вивченні цього питання фахівці розглядають зміни, що відбуваються з жінкою, яка готується до материнства. Зрозуміло, що народження дитини має серйозний вплив на зміни життя жінки, і вона обов’язково має бути до них готова. Жінці потрібно свідомо прийняти той факт, що вона стане мамою. Проведено аналіз декількох груп факторів, що впливають на готовність жінки до ролі матері. Вивчено підходи до порушення материнства та те, наскільки жінка підготовлена до нової ролі мами як важливий чинник звикання до неї. Цим зумовлена актуальність дослідження. Обґрунтовано, що материнство має глибокі біологічні передумови, проте воно постає в людській культурі як сформоване в процесі історичного розвитку суспільства соціальне замовлення, що визначає самосвідомість та почуття жінки-матері. Суперечності між соціальними очікуваннями суспільства щодо ролі матері та реальними можливостями їх втілення створюють серйозну проблему психологічної неготовності жінок до материнства, яка ускладнюється тим, що суспільство висуває на перший план соціально-професійні ролі жінки, а не традиційно-материнські функції. Показано, що в нашому суспільстві не сформувалася система психосоціального супроводу та адаптації жінки до ролі матері на початковому етапі вагітності та пологів, вивчення соціально-психологічної проблеми материнства отримує в даний час особливу актуальність і привертає все більшу увагу дослідників різних наукових напрямків.

Посилання

Бацилєва О. В., Астахов В. М. Підготовка до батьківства як етап соціалізації особистості. Збірник наук. праць Інституту психології ім. Г. С. Костюка АПН України / за ред. С. Д. Максименка. Т. Х, Ч.2. К., 2018. С. 13–20.

Коренєва Ю. П. Тривожність і фрустрованість як чинники невротизації вагітних жінок різного віку : дис. … канд. псих. наук : 19.00.01/ Східноєвропейський національний університетімені Лесі Українки. Луцьк, 2019. 262 с

Мещерякова С. Ю. Психологічна готовність до материнства. Питання України. 2022. № 5. С. 18–27.

Мінюрова С. А. Діалогічний підхід до аналізу смислового переживання материнства. Психологічний журнал. 2022. № 5. С. 63–75.

Пузь І. В. Психологічні особливості материнства у жінок в ранньому репродуктивному віці. Науковий вісних Херсонського державного університету. Серія: «Психологічні науки». 2019. Вип. 4. С. 194–199.

Шмілик Н., Спринська З. Материнство як базова життєва цінність у мотиваційно-смисловій сфері жінки. Цінності сучасної молоді: психологічний аспект : монографія. Дрогобич: РВВ ДДПУ ім. Івана Франка, 2020. С. 126–156.

Brunton PJ. The expectant brain: adapting for motherhood. Nat Rev Neurosci. 2018. Vol. 9. Р. 11–25.

Grattan D. R. Prolactin: A Pleiotropic Neuroendocrine Hormone. Journal of Neuroendocrinology. 2018. Vol. 20, Iss.6. P. 752–763.

Nohr E. A., Vaeth M., Bech B. H., Henriksen T. B., Cnattingius S., Olsen J. Maternal obesity and neonatal mortality according to subtypes of preterm birth. Obstet Gynecol. 2022. Vol. 110 (5). Р. 1083–1090.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-30

Як цитувати

Вінс, В. А. (2023). ПСИХОЛОГІЧНА ПІДГОТОВКА ЖІНОК ДО ВАГІТНОСТІ ЯК СОЦІАЛЬНО ЗНАЧУЩИЙ ФАКТОР. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Психологія, (3), 36-39. https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2023.3.6

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають