МЕТОДИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ СУ-ДЖОК ТЕРАПІЇ У ПСИХОКОРЕКЦІЇ ПОРУШЕНЬ МОВЛЕННЯ У ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ

Автор(и)

  • В. А. Вінс Університету Григорія Сковороди в Переяславі
  • А. Г. Бондарчук Університет Григорія Сковороди у Переяславі
  • І. С. Томчук Університет Григорія Сковороди в Переяславі

DOI:

https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2024.3.14

Ключові слова:

Су-джок терапія, порушення мовлення, діти дошкільного віку, психокорекція, логопедія, методичні основи

Анотація

У статті узагальнено існуючі на сьогодні та напрацьовано авторські методичні розробки використання Су-джок терапії у психокорекції порушень мовлення у дітей дошкільного віку. Вказано на ефективності використання Су-джок терапії у корекції порушень мовлення у дітей дошкільного віку, а також її комплементарності, безпечності, універсальності, доступності, простоті використання та неінвазивності. Проведено аналіз існуючих на сьогодні розробок у досліджуваній царині та звернуто увагу на їх важливості для глибшого розуміння потенціалу Су-джок терапії в корекції мовленнєвих порушень у дітей дошкільного віку. Розглянуто сутність Су-джок терапії як методу психолого-педагогічної корекційної роботи з дітьми, які мають порушення мовлення, шляхом впливу на їхні біологічно активні точки, що розташовані на кистях, за допомогою спеціальних масажних куль. Вказано на додаткових можливостях Су-джок терапії у роботі з дітьми. Зазначено основні завдання Су-джок терапії в логокорекційному процесі. Наведено засоби Су-джок терапії, які найефективнішим в корекційно-логопедичній роботі з дітьми з порушеннями мовлення. Наведено напрямки використання основних інструментів Су-джок терапії з метою розвитку мовленнєвої сфери дітей. Звернуто увагу на базових принципах Су-Джок терапії у роботі з порушенням мовлення. Обгрунтовано та детально розглянуто методичні особливості застосування Су-джок терапії у психокорекції мовлення у дітей дошкільного віку. Розглянуто вимоги, дотримання яких забезпечує ефективність застосування Су-джок терапії в логокорекційній роботі з дітьми з мовленнєвими порушеннями. Наведено послідовний алгоритм роботи з дошкільниками, в яких спостерігаються порушення мовлення. із застосуванням інструментів Су-джок терапії. Окреслено перспективи подальших розвідок окресленої проблематики.

Посилання

Войтко В. В. Корекційно-розвиткова робота з учнями з порушеннями опорно-рухового апарату в умовах інклюзивної освіти : навч.-метод. посіб. / за заг. ред. О. Е. Жосана. Кропивницький : КЗ «КОІППО імені Василя Сухомлинського», 2021. 96 с.

Галущенко В. І. Аспекти активізації корекційної роботи з розвитку психо-мовленнєвої та моторної сфери у дітей з дизартрічними розладами. Актуальні питання корекційної освіти. Камянець-Подільський, 2015. Вип. 5. С. 54–63.

Даниленко Д. О. Су-Джок терапія в роботі вчителя-логопеда з дошкільниками. URL: https://vseosvita.ua/library/su-dzok-terapia-v-roboti-vcitela-logopeda-z-doskilnikami-235785.html (дата звернення: 19.06.2024).

Заковоротна Н. О. Су-джок терапія в логопедичній роботі з дітьми дошкільного віку. Сучасні проблеми логопедії та реабілітації (15 лютого 2019 року, м. Суми). Суми, 2015. С. 67–70.

Коваленко А. Використання елементів Су-джок терапії у корекційній роботі з дітьми із заїканням. Інформаційний, науково-методичний журнал «Освіта Сумщини». 2019. №1 (41). С. 36–38.

Мельник Н. Ю., Потапенко О. М. Використання нетрадиційних методів масажу та самомасажу у логопедичній роботі з дітьми з порушеннями мовлення. Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова. Серія 19. Корекційна педагогіка та спеціальна психологія. 2018. Вип. 36. С. 84–88.

Стасенко В. Г., Фоменко О. А. Інноваційні терапевтичні технології роботи з особливими дітьми. Дитина з особливими потребами: Професійні орієнтири. 2018. № 5 (41). С. 4–12.

Сухіна І. В. Особливості використання технології Су-Джок масажу у роботі логопеда з дітьми з особливими освітніми потребами. Освіта осіб з особливими потребами: виклики сьогодення: збірник матеріалів всеукраїнської науково-практичної конференції. Київ: «Наша друкарня», 2018. С. 155–160.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-23

Як цитувати

Вінс, В. А., Бондарчук, А. Г., & Томчук, І. С. (2024). МЕТОДИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ СУ-ДЖОК ТЕРАПІЇ У ПСИХОКОРЕКЦІЇ ПОРУШЕНЬ МОВЛЕННЯ У ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Психологія, (3), 74-77. https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2024.3.14

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають