ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ДОСЛІДЖЕННЯ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКУ МОТИВАЦІЇ ТА ЛОКУСУ КОНТРОЛЮ ОСОБИСТОСТІ

Автор(и)

  • І. Ю. Шмідзен
  • І. В. Юхименко

DOI:

https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2021.1.8

Ключові слова:

мотивація, мотив, локус контролю, екстернальність, інтернальність

Анотація

У статті проаналізовано теоретичні аспекти дослідження взаємозв’язку мотивації та локусу контролю особистос- ті. Виявлено, що є велика кількість підходів до пояснення поняття «мотивація». У загальному визначенні мотивацію розглядають у двох напрямах: перший спрямований на трактування мотивації зі структурних позицій, як сукупність чинників або мотивів. Другий напрям спрямований на розгляд мотивації не як статичного, а як динамічного утво- рення. І в тому і в іншому випадку мотивація виступає як вторинне стосовно мотиву утворення. А у другому випадку взагалі мотивація виступає як засіб або механізм реалізації вже наявних мотивів. Визначено, що є різні типи мотивації. Таким чином, виділяють первинну, яка проявляється у формі потреби, потягу, інстинкту, і вторинну, яка виявляється у формі мотиву. Загалом під мотивацією розуміють детермінацію поведінки, виділяють зовнішню і внутрішню мотивацію. Встановлено, що мотивація може бути взаємопов’язаною з локусом контролю, який характеризується схильніс- тю людини приймати відповідальність за результати своєї діяльності, приписуючи власним здібностям і зусиллям (інтернальний локус контролю), або приписувати зовнішнім факторам (екстернальний локус контролю). З’ясовано, що особи, у яких виражений інтернальний локус контролю, більш наполегливі на шляху до досяг- нення мети, ніж екстернали. У них переважає мотивація досягнення успіху. Особи, у яких виражений екстерналь- ний локус контролю, більшою мірою схильні проявляти мотивацію до уникнення невдач. Також особи з інтерналь- ним локусом контролю більшою мірою схильні приймати на себе відповідальність за успішність або неуспішність у навчанні, ніж особи з екстернальним локусом контролю. Таким чином, локус контролю може впливати і на моти- вацію навчальної діяльності.

Посилання

Ильин Е.П. Мотивация и мотивы. Санкт-Петербург : Питер, 2002. 512 с.

Ильин Е.П. Психология индивидуальных различий. Санкт-Петербург : Питер, 2004. 701 с.

Кондрашихина О.А. Дифференциальная психология : учебное пособие. Киев : Центр учебной литературы, 2009. 232 с.

Либин А.В. Дифференциальная психология на пересечении европейских, российских и американских традиций. Москва : Смысл, 1999. 532 с.

Магда В.А. Особливості взаємозв’язку мотивації вибору професії рятувальника і локусу контролю особистості та їх вплив на розвиток професійної деформації працівників МНС. Проблеми екстремальної та кризової психології. 2010. Вип. 7. С. 310–319.

Mykhaylyshyn U. Theoretical and methodological approaches to motivational sphere of drug addicts. Proceedings of the 4th International Scientific and Practical Conference “Science and Practice: Implementation to Modern Society”. Manchester, Great Britain : Peal Press Ltd., 2020. Рp. 236–240

Нартова-Бочавер С.К. Дифференциальная психология. Москва : Флинта, Московский психолого-социальный институт, 2003. 280 с.

Основи загальної та юридичної психології / Бобечко Н., Бойко В, Жолнович І., Когутич І. Київ : Алерта ; ЦУЛ, 2011. 224 с.

Палій А.А. Диференціальна психологія. Київ : Академвидав, 2010. 429 с.

Сосновский Б.А., Молчанова О.Н., Телегина Э.Д. Общая психология. Москва : Издательство Юрайт, 2019. 342 с.

Хекхаузен Х. Мотивация и деятельность. Санкт-Петербург : Питер; Москва : Смысл, 2003. 860 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-07-28

Як цитувати

Шмідзен, І. Ю., & Юхименко, І. В. (2021). ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ДОСЛІДЖЕННЯ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКУ МОТИВАЦІЇ ТА ЛОКУСУ КОНТРОЛЮ ОСОБИСТОСТІ. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Психологія, (1), 36-39. https://doi.org/10.32782/psy-visnyk/2021.1.8

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають